Search
Close

Történelmi mérföldkő a mesterséges intelligencia szabályozásában

Brüsszel, 2024. szeptember 5.
A mesterséges intelligencia (AI) terén jelentős előrelépés történhet: aláírhatják az első jogilag kötelező erejű nemzetközi egyezményt, amely a technológia használatának szabályozását célozza. Az új megállapodást, amelyet az Európa Tanács kezdeményezett, számos ország, köztük az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is támogatja. Az egyezmény célja a mesterséges intelligencia által okozott kockázatok kezelése, valamint az emberi jogok és a jogállamiság védelmének biztosítása.

Az AI-egyezmény céljai és háttere 

Az AI-egyezmény hosszú tárgyalások eredményeként, 57 ország együttműködésével születhet meg. A dokumentum központi célja, hogy megfelelő keretet nyújtson a mesterséges intelligencia technológiája által felvetett kockázatok kezelésére, miközben elősegíti az innovációt és a technológiai fejlődést. Az egyezmény elfogadása komoly lépés lehet annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia használata ne sértse az alapvető emberi jogokat, és biztosítsa a jogállamiság fennmaradását. 

Felelős innováció és emberi jogok védelme 

Az egyezmény kiemelten foglalkozik azokkal az emberekkel, akikre a mesterséges intelligencia rendszerei közvetlen hatást gyakorolnak. Az AI-rendszerek szabályozása során figyelembe veszik a technológiai fejlődés szükségességét, ugyanakkor biztosítják, hogy a rendszerek ne veszélyeztessék az egyének jogait és szabadságát. Az egyezmény különálló az EU AI Act-től, amely szintén a mesterséges intelligencia rendszerek használatát szabályozza, ám ez kifejezetten az EU belső piacára vonatkozik. 

Erős kritikák 

Bár az egyezmény létrejötte üdvözlendő, több szakértő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a dokumentum elvei túl tágak, és nem biztosítanak elégséges jogi egyértelműséget. Az Egyesült Királyság kormánya jelezte, hogy szorosan együttműködik a helyi hatóságokkal és szabályozó szervekkel annak érdekében, hogy az új követelményeket hatékonyan bevezessék. 

A mesterséges intelligencia szabályozása új korszakba léphet, ám a valódi kihívások még csak most kezdődnek: a nemzetközi közösség felelőssége, hogy az elveket a gyakorlatba is átültessék, miközben figyelembe veszik az egyének és a társadalom érdekeit.