Search
Close

Gazdaság, pénzügyek

2024. február 13.
Egységes tőkepiac jöhet az EU-ban
Az évtizedek alatt több próbálkozás is történt már az európai tőkepiac megreformálására, ám egyik sem járt sikerrel. Pár tagállami kormány egy olyan pénzpiaci reformcsomagon dolgozik, amely az amerikai egyesült államokbeli formára igazítaná az európait. A konkrét javaslat benyújtására, viszont már biztosan csak a következő ciklusban kerül sor az új Európai Bizottság részéről.
2024. január 18.
Szigorítana az EU a nehézgépjárművek károsanyag-kibocsátásán
A Tanács és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes politikai megállapodásra jutottak a nehézgépjárművekre vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normákról. A cél a közúti közlekedési ágazat károsanyag-kibocsátásának további csökkentése és új célok bevezetése 2030-ra, 2035-re és 2040-re. A döntéshozók szerint az új szabályok hozzájárulnak majd az EU 2030-ra kitűzött éghajlati céljainak eléréséhez és a klímasemlegesség 2050-re történő megvalósításához.
2023. december 29.
Az EU megnyitotta a pénzcsapokat
Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, közel 300 milliárd forint új uniós forrás érkezett Magyarországra a RePowerEU keretéből. Magyarország módosított gazdaságélénkítési tervét december 8-án hagyták jóvá az uniós pénzügyminiszterek, ezzel vált szabaddá az út a pénzek folyósítása előtt. Magyarország mellett további tagállamok is részesültek kifizetésekben úgy, mint Németország, Görögország, Olaszország, Portugália, Szlovákia és Szlovénia.
2023. december 21.
Katonai milícia borítaná fel a globális kereskedelmet
Újabb tényező jelent meg, amely felhajtó hatással bírhat az európai árak növekedésére, ugyanis a jemeni húti milícia tevékenységéből kifolyólag számottevő biztonsági kockázattal jár a teherhajózás számára a Vörös-tenger déli részén, valamint az Ádeni-öböl mentén történő közlekedés. Ezen az egész kialakult helyzeten bonyolít, hogy a jemeni húti mozgalom a térségben működő egyik iráni proxy. Irán hathatós segítségével tesz szert jelentős képességekre a katonai milícia. A nyugati államok egy része amerikai vezetéssel már kifejezte aggodalmát és több ország bevonásával egy katonai művelet keretében kész visszaállítani az említett tengeri térség biztonságát.
2023. december 7.
Kínai vállalatok ellen jöhetnek uniós szankciók
Csütörtökön Hszi Csin-ping kínai elnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Charles Michel európai tanácsi elnökkel találkozott Pekingben. A vezetők széles körű megbeszéléseket folytattak, amelyeken szóba kerültek a kereskedelemmel összefüggő kérdések és az ukrajnai háborúval kapcsolatos nézeteltérések is. Az EU vezetői felhívták a kínai elnök figyelmét és szankciókat helyeztek kilátásba 13 kínai vállalattal szemben, amik kettős felhasználású termékeket adnak el Oroszországnak.
2023. november 30.
Kohéziós politika: láthatáron a 2027 utánra vonatkozó tervek
Már folyamatban van az EU kohéziós politikájának a 2027-et követő reformjával kapcsolatos korai munka. Ez egyedülálló lehetőséget teremt a regionális és helyi érdekcsoportok számára, hogy már ebben a szakaszban, jóval a jogalkotási folyamat tényleges megkezdése előtt befolyásolják a nemzeti és az európai intézmények álláspontját. Ez a mérlegelési folyamat nemcsak technikai, hanem erősen politikai jellegű is, mivel számos olyan kihívást érint, amellyel az EU szembesül. Csütörtökön a tagállamok képviselői előzetes vezérelveket határoztak meg.
2023. november 21.
2024-ben jön a költségvetési szigor
A Stabilitási és Növekedési Paktum általános mentességi záradéka 2024-ben megszűnik - közölte az Európai Bizottság. A Covid19 járvány okozta rendkívüli helyzetre adott reakcióként 2020-ban bevezetett mentesség fenntartása ma már nem indokolt. A tagállamok újra korrekciós intézkedéseket kell majd hozzanak, ha a költségvetési hiányuk meghaladja a GDP három, illetve államadósságuk a GDP 60 százalékát. Ez több európai kormánynak fejtörést okozhat jövőre.
2023. november 14.
Európai munkaerőpiac: a szakemberhiány a legnagyobb gond
Európa 24 millió kis- és középvállalkozása teszi ki az EU-ban az összes vállalkozás 98%-át és a magánszektor munkahelyeinek kétharmadát. Emiatt nyilvánvaló, hogy a kkv-szektor meghatározó mind gazdasági, mind társadalmi szempontból. A szakemberhiány a szektor legnagyobb kihívása, ami egyre súlyosabb problémákat okoz.