Search
Close

Gazdaság, pénzügyek

2022. december 2.
Az Európai Törvényszék elutasította Ausztria keresetét Paks II. miatt
Ausztria 2018-ban indított pert az Európai Bizottság ellen, azután, hogy a testület jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítését. Az osztrák kormány szerint ugyanis az Európai Bizottság nem tartotta be az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogszabályokat, amikor zöld lámpát adott a beruházásnak.
2022. november 30.
Navracsics Tibor: decemberben elfogadhatják a magyar helyreállítási tervet
A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Navracsics Tibor területfejlesztését és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter úgy fogalmazott: arra számít, hogy a pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin december 12-én jóváhagyja a koronavírus utáni talpraállást célzó helyreállítási tervet. Ugyanakkor szerint az Európai Bizottság a holnapi értékelésén a Magyarországnak járó kohéziós pénzek 65 %-ának, 7,5 milliárd eurónak a további zárolását fogja javasolni. Navracsics Tibor hozzátette azt is, bízik abban, hogy 2023-ban Magyarország végül megkap minden befagyasztott uniós pénzt. „Magyarország teljesíti az elvállalt kötelezettségeit, ezért arra számít, hogy jövőre az összes felfüggesztett uniós forrást megkapja.” – hangsúlyozta a Reutersnek.
2022. november 29.
Uniós pénzügyi alapért lobbiznak a modellváltó autóipari régiók
A belső égésű motorok sikeres kivezetése érdekében az EU autóipari régiói új uniós támogatási mechanizmusokat szorgalmaznak, külön pénzügyi forrásokkal, az új rendeletek megfelelő területi hatásvizsgálatával és a munkaerő újra- és továbbképzését szolgáló intézkedésekkel.
2022. november 28.
A helyreállítási tervre vár a partnerségi megállapodás
Információink szerint a 2021 és 2027 közötti kohéziós politikai forrásoknak stratégiai keretet biztosító magyar partnerségi megállapodás lényegében elfogadásra kész és a helyreállítási terv jóváhagyását követően jelenthetik be az aláírást.
2022. november 25.
Szijjártó Péter: A gázársapka veszélyes, felesleges és alkalmatlan javaslat
Már az uniós energiaügyi miniszterek csütörtöki rendkívüli találkozója előtt politikai vita robbant ki a Bizottság gázársapka javaslata körül. Úgy tűnt ugyanis, hogy az import földgáz ár felső szintjének meghatározása visszafelé sülhet el. A földgáz árának maximálást Brüsszel a magas árak megfékezésére akarná bevezetni, ám a kiszivárgott hírek szerint 275 euró per megawattóra áron határozná meg az import gáz árát. A túl magas központi árszabás miatt pedig 15 tagállam tiltakozik.
2022. november 24.
Tagállami iránymutatások a jövő kohéziós politikájához
A 12 ezer tagú Szövetség a Kohézióért nyilatkozatban üdvözölte a tagállamok által a héten elfogadott következtetéseket, amelyek leszögezik, hogy a gazdasági, társadalmi és területi kohéziónak az európai projekt középpontjában kell maradnia 2027 után is, miközben nagy hangsúlyt helyeznek az EU pénzügyi érdekeinek a védelmére.
2022. november 20.
Budapest és a nagyvárosok helyzete az új kohéziós politikában
Miközben az európai nagyvárosoknak kulcsszerep jut az uniós klímavédelmi célok elérésében, többségük az EU átlagos fejlettségi szintje felett van, és ezért korlátozott a hozzáférése a kohéziós politikai támogatásokhoz. Egyes országokban a politikai konstelláció is tovább nehezíti a fővárosok dolgát. Utánanéztünk, hogy Budapest esetében mire van kilátás.
2022. november 18.
Az EP jelentéstevői elégedetlenek a 17 magyar korrupcióellenes vállalással
Sajtótájékoztatón mondott véleményt a jogállamisági feltételeségi eljárásban a jogállamisági aggályok orvoslására és a szeptemberben befagyasztott költségvetési pénzek zárolásának feloldására tett 17 magyar vállalásról az Európai Parlamentben egy -egy liberális, zöld, szociáldemokrata és néppárti képviselő.
2022. november 15.
A feljogosító feltételek, avagy kavics a kohéziós gépezetben
Miközben a magyar helyreállítási tervről küszöbön áll a döntés, a 2021 és 2027 közötti kohéziós források lehívásához szükséges feltételek is kezdenek összeállni. A politikai jóváhagyás ugyanakkor elválhat a tényleges kifizetésektől, ha a magyar kormány nem felel meg az úgynevezett feljogosító feltételeknek.