Search
Close

Bel- és igazságügy

2022. november 11.
Bundestag: kormánypárti képviselők nyomásgyakorlása a magyar jogállamiság ügyében
A három német balliberális kormánypárt, a szocialisták, a zöldek és a szabad demokraták parlamenti határozatot kezdeményeztek a Bundestagban, Arra szólítják fel Olaf Scholz kancellárt, hogy „alaposan” vizsgálja meg a magyar kormány által tett korrupcióellenes reformokat és csak akkor támogassa a Magyarországnak járó euró milliárdok felszabadítását, ha Budapest bizonyítani tudja, hogy komolyan gondolja a jogállamisági aggodalmak orvoslását.
2022. november 3.
Európai parlamenti delegáció Budapesten: az oktatás, a kultúra, a média és az akadémiai szabadság helyzetét vizsgálják
Szerdán három napos tényfeltáró látogatásra Budapestre érkezett az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának képviselői. 7-en az EP legfőbb frakcióit képviselik, a kísérő tag pedig a Fidesz EP képviselője, Bocskor Andrea. A látogatás céljáról szakbizottság elnöke, Sabine Verhayen előzetesen úgy nyilatkozott, hogy aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás, művészeti közösségek és civil szervezetek szereplőitől, ezért első kézből és minden felet meghallgatva szeretnének tájékozódni a magyar oktatás, kultúra és média helyzetéről.
2022. szeptember 28.
Az olasz jobbközép szövetség stabil győzelme: Brüsszel aggodalma 
A várakozásoknak megfelelően 44%-os eredménnyel, nagy fölénnyel győzött a Giorgia Meloni alapította Olasz Testvérek, a Matteo Salvini vezette Lega és a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett Forza Italia alkotta jobbközép szövetség a vasárnapi előrehozott választásokon Olaszországban. A három párt júliusban kötött választási szövetséget. A megállapodás lényegi eleme volt, hogy az adja a miniszterelnököt, aki közülük a legtöbb szavazatot szerzi.
2022. szeptember 21.
Varga Judit: „Nem áll fenn a veszélye az uniós források elvonásának”
Intenzív és megoldás-orientált tárgyalásokon vannak túl az Európai Bizottsággal -erről beszélt újságíróknak Varga Judit Brüsszelben. Bár az Általános Ügyek Tanácsán a külpolitikai kérdésekben az egyhangú döntéshozatal megszüntetése volt napirenden- Németország támogatná, hogy Magyarország elveszítse vétójogát az uniós döntések blokkolását megelőzendő - ám a legtöbben az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalásokról kérdezték a minisztert.
2022. szeptember 9.
Európai Bizottság: pozitív jelzés a korrupcióellenes hatóság felállítása Magyarországon
Két nap alatt 6 uniós biztossal tárgyalt Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben. Köztük volt Johannes Hahn költségvetési, Didier Reynders igazságügyi és Vera Jourová, a jogérvényülésért is felelős uniós biztos. Varga Judit Facebook oldalán összegezte a látogatás eredményeit. Úgy fogalmazott, hogy intenzív tárgyalásokat folytatott a bizottság tagjaival, konkrét kérdések és konkrét vállalások ügyében egyeztettek. "Azt gondolom, hogy az utóbbi időszakban fontos előrelépést tettünk a megállapodás érdekében. " – értékelte a brüsszeli találkozóit. Hozzátette azt is, hogy az uniós pénzek hatékony és átlátható felhasználása közös érdek. „Erre mi készek vagyunk messzemenő garanciákat biztosítani” -szögezte le Varga Judit a közösségi oldalán közzétett összegzésében és utalt arra is, a magyar kormány azért dolgozik, hogy Magyarország hozzájuthasson az őt megillető forrásokhoz.
2022. július 8.
Újabb Magyaraországról szóló jelentés a LIBE Bizottságban
2021 szeptemberében néhány napos látogatásra Budapestre érkezett a LIBE, azaz az Európai Parlament Állampolgári, Jogi Bel-és Igazságügyi Bizottságának delegációja, hogy a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. A fókuszban a sajtó-és az akadémiai szabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint a kisebbségi jogok és általában a demokratikus értékek tisztelete volt. A tényfeltáró delegáció eredményeiről jelentést készítettek, amiről szerdán a LIBE Bizottság tagjai szavaznak, szeptemberben pedig az Európai Parlament plenáris ülésén fognak vitát rendezni.
2022. július 5.
Pragmatikus vagy idealista megközelítés? Szerdán szavaz az Európai Parlament az atomenergia és a földgáz zöld minősítéséről
2021 áprilisában fogadta el az Európai Bizottság az ún. taxonómiáról szóló intézkedéscsomagot. Ennek lényege, hogy ösztönözze a pénzügyi befektetőket a fenntartható tevékenységek támogatására. A környezetbarát technológiák és vállalkozások ugyanis kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon. Az 2022 januárjától hatályos rendeletben eredetileg nem szerepelt az atom és a földgáz zöld minősítése, de februárban kiegészítő módosítás született, amellyel ezt a két energiaforrást -átmenetileg - fenntarthatónak minősítették. Mairead McGuinness, pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős ír biztos támogatta a nukleáris és a földgáz energia fenntartható minősítését, mivel ezzel kiválthatók a sokkal szennyezőbb szénalapú energiaforrások.