Search
Close

Külügyek

2022. december 7.
Újraértékeli az Európai Bizottság a 17 magyar vállalást: francia és német álláspont szerint aránytalan a testület múlt heti állásfoglalása
Az uniós pénzügyminiszterek keddi, brüsszeli ülésén a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervről szóló bizottsági álláspontot. Az Ecofin szerint a magyar a legjobb öt tagállami terv között van, így kiváló minősítést kapott. Az helyreállítási terv elfogadásáról a pénzügyminiszterek elnapolták a szavazást, csakúgy, mint a jogállamisági kondicionalitási eljárásról és a Magyarországnak a felzárkóztatási forrásokból járó 7.5 milliárd eurós támogatás befagyasztásának feloldásáról.
2022. november 9.
Varga Mihály: Magyarország kész segíteni Ukrajnának, de uniós hitelfelvételben nem kíván részt venni
Ursula von der Leyen vasárnapi, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után jelentette be, hogy havi másfél milliárd eurós, összesen évi 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára. Az újabb európai uniós csomag a gyakorlatilag a csőd szélére került ukrán állam finanszírozását látná el 2023-ban.
2022. október 28.
Megtört bizalom: Emmanuel Macron és Olaf Scholz vitái
Az Európai Unió két vezető hatalma, Németország és Franciaország között egyre mélyülnek az ellentétek. Az utóbbi hónapokban három területen is szembe került egymással Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár. Ellenkezően gondolkodnak az energiaválság megoldásáról, Európa védelmi képességének javításáról és a Kínával való kapcsolatok megközelítéséről.
2022. október 14.
Tagjelölti státuszt javasol az Európai Bizottság Bosznia-Hercegovina számára
Rendhagyó módon az Európai Palament Külügyi Bizottságában jelentette be Várhelyi Olivér szomszédság-és bővítéspolitikai biztos, hogy több feltétel teljesülése esetén Bosznia-Hercegovina kapjon hivatalos uniós tagjelölti státuszt. Az ajánlást a csatlakozási folyamatban kulcsfontosságú lépésnek, Bosznia-Hercegovina polgárai számára pedig "történelmi pillanatnak” nevezte.
2022. október 12.
Jens Stoltenberg: a NATO kiáll Ukrajna mellett, ameddig csak kell
A júniusi madridi NATO csúcs óta először tart magas szintű találkozót az Észak-atlanti Szerződés Szervezete. A 30 tagállam védelmi minisztere elsősorban a madridi vállalások végrehajtását, az ukrajnai háború fejleményeit, kilátásait tekinti át, összpontosítva arra, hogy a szövetség miként fokozza és tartsa fenn az Ukrajnának nyújtott támogatását, illetve hogyan erősítse tovább a tagországok védelmét.
2022. október 7.
Elfogadták a nyolcadik szankciós csomagot: a kőolaj árplafon Magyarországot nem érinti
Hosszú vita után az Európai Tanács kompromisszumra jutott és elfogadta az orosz ellenes szankciók újabb, nyolcadik körét. Ennek leglényegesebb eleme, hogy megteremti a jogi környezetét a tengeren szállított orosz kőolaj árának meghatározására. Vagyis olyan olajszállítmányokra, amelyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7 országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba. Az ármeghatározás alapját az uniós vezetők a G7-ekkel fogják egyeztetni. Korábbi hírek az Ázsiába szállított orosz kőolaj árát vették alapul: az jelenleg 30%-kal olcsóbb, mint az Európában értékesített.
2022. szeptember 23.
Putyin mozgósít - Brüsszel újabb oroszellenes szankciókat vezet be
Szerdán jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök 300 ezer tartalékos orosz katona részleges mozgósítását és népszavazás megtartását a kelet-ukrajnai megszállt területeken. Beszédében nukleáris fegyverek esetleges bevetésével is megfenyegette a Nyugatot. Mindez akkor történt, amikor a világ vezetői, köztük az Európai Unió állam-és kormányfőinek többsége részt vett New Yorkban az ENSZ közgyűlésén, ahol az országok közötti együttműködésről és biztonságról tárgyaltak.
2022. szeptember 7.
Brüsszel árplafon bevezetését tervezi az orosz földgázra: Újabb gázembargó?
Számos hírügynökség szellőztetett meg híreket az elmúlt napokban arról, hogy az Európai Bizottság ársapkát vezetne be az orosz földgázra. Ezt a hétvégén az Európai Bizottság elnöke aztán maga is megerősítette. „Szilárd meggyőződésem, hogy itt az ideje, hogy bevezessük az Európába irányuló orosz gáz árplafonját.” - fogalmazott Ursula von der Leyen a német konzervatívok hétvégi találkozóján. A Handelsblatt német üzleti lap pedig úgy értesült, hogy a brüsszeli testület egyszerre két megoldási terven is dolgozik.
2022. július 28.
Olasz jobboldali megállapodás: Giorgia Meloni lehet Olaszország új miniszterelnöke
Olaszország egykor legfiatalabb minisztere, az Olaszország Fivérei párt alapítója, a most 45 éves Georgia Meloni szerdán egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az Olaszország új miniszterelnöke legyen. A három jobboldali olasz párt ugyanis választási megállapodást kötött: eszerint a szeptember 25-i voksoláson a legtöbb szavazatot szerző pártelnököt jelölik miniszterelnöknek.