Search
Close

Kilenc tagállamot vonhatnak be ősszel a jogállami levelezésbe

Brüsszel, 2021. június 8.
Johannes Hahn az EU költségvetési biztosa nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt az értesülést, hogy a Bizottság előzetes felmérése alapján kilenc uniós tagállam számíthat levélre az ősz folyamán, amikor végrehajtási szakaszba léphet a költségvetéshez rendelt jogállami feltételrendszer. A mechanizmus alkalmazásához szükséges iránymutatások első tervezetét jövő héten nyújtja át Bizottság a Parlamentnek és a Tanácsnak.

Az EU költségvetési biztosa kedden nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a kiszivárogtatást, miszerint a Bizottság egy belső dokumentumban kilenc uniós tagállamot tartalmazó listát állított fel, amely alapján ősszel kilenc ország számíthat megkeresésre a jogállami feltételrendszer keretében.

Az információt állítólag Johannes Hahn maga közölte egy képviselőkkel tartott bizalmas megbeszélésen, amelyről kiszivárgott a kilences lista. Konkrét neveket ugyan nem közöltek, de általános várakozás szerint Magyarország is azon országok közé tartozhat, amelyeknek ősszel levelet hozhat a posta Brüsszelből. Bizottsági források korábbi közlése szerint ez még nem lenne a hivatalos eljárás része, ugyanakkor a költségvetési biztos kedden már arról beszélt, hogy „ősszel végrehajtási szakaszba léphet” a kifizetések és a jogállami elvek tiszteletben tartása között kapcsolatot teremtő eszköz. 

Az osztrák nemzetiségű biztos egy, a listára vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva annyit árult el, hogy a Bizottság az éves jogállami jelentés alapján készített egy informális dokumentumot annak feltérképezésére, hogy mely országok esetében lehet szükséges a megkeresés. „Ha úgy tetszik ez egy tájékozódás, előrejelzés” – tette hozzá Johannes Hahn, aki azt is elmondta, hogy elkészült azoknak az iránymutatásoknak az első, nem hivatalos tervezete, amelyekben Brüsszel pontosítani fogja az új jogállami fék alkalmazását. 

Ebből „egy belső szakértői véleményt" készít a testület, amelyet a biztos szerint a Tanács rendelkezésére bocsátanak. „Utána megvárjuk a szükséges belső döntéseket annak érdekében, hogy ősszel eljárhassunk” – szögezte le Johannes Hahn.

A biztos szavaiból kiderült, hogy az általa informálisnak nevezett tervezettel a Bizottság be kívánja vonni a Tanácsot és az EP-t az iránymutatások elkészítésébe, amelyeket a legkorábban őszre várt európai bírósági ítélet figyelembevételével véglegesítenek majd, amennyiben szükséges. De, „ősszel elindítjuk az első lépéseket, a végrehajtás szakaszába lépünk” – tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy a jogállami feltételrendszer alkalmazásához fűződő eljárás az elejétől a végéig 9 hónapot vehet igénybe. 

A Bizottság kedden előterjesztette a 2022-es uniós költségvetést, amely pénzügyi kötelezettségvállalás formájában 167,8 milliárd eurót tartalmaz (ez 2,2%-os növekedés 2021-hez képest), amit a helyreállítási eszközből becslések szerint 143,5 milliárd összegű vissza nem térítendő támogatás egészít majd ki.