Search
Close

Eljárást indított Brüsszel a Klubrádió pályázatának elutasítása miatt

Brüsszel, 2021. június 9.
Utolsó felszólítást intézett szerdán a magyar kormányhoz az Európai Bizottság az Európai Bíróság menekültügyre vonatkozó tavaly decemberi ítéletének a végre nem hajtása miatt. Brüsszel a településiszennyvíztisztítás miatt is az Európai Bírósághoz fordult, a Klubrádió frekvenciapályázatának az elutasítása és további három ügy miatt is kötelezettségszegési eljárást indít, vagy második szakaszba helyezi a már folyamatban lévő procedúrát.

A pénzügyi szankciók kiszabásának indítványozása előtt hivatalos felszólító levél kiküldéséről határozott Magyarországnak szerdán az Európai Bizottság az Európai Bíróság magyar menekültügyi eljárásokat érintő tavaly decemberi ítéletének a végre nem hajtása miatt. 

Az emlékezetes ügyben az EU Bírósága megállapította, hogy Magyarország nem tett eleget a nemzetközi védelem nyújtására és az EU-ban való maradásra nem jogosult harmadik országbeli állampolgárok visszaküldésére vonatkozó eljárásjogi kötelezettségeinek. 

A tagállamoknak ilyen esetekben haladéktalanul intézkedniük kell a bírósági ítélet korrekt végrehajtásáról, ám ez a mai napig nem történt meg: a Bizottság szerint a magyar hatóságok nem hozták meg a szükséges intézkedéseket az ítélettel összhangban, mégpedig a menekültügyi eljárások, a fogadási feltételek és a visszaküldésre vonatkozó irányelvek rendelkezéseit illetően. 

Magyarországnak mostantól két hónapja van a megfelelő intézkedések meghozatalára, ellenkező esetben a Bizottság pénzbírság kiszabását kezdeményezheti az Európai Bíróságon. 

Magyarországnak egy másik ügyben is az Európai Bíróság előtt kell majd védekeznie, miután Brüsszel megítélése szerint nem volt képes megfelelni a települési szennyvíz tisztítására vonatkozó irányelv rendelkezéseinek. A direktíva előírja a tagállamoknak, hogy gondoskodjanak a városi agglomerációkban a szennyvíz megfelelő összegyűjtéséről és kezeléséről. Az Európai Bizottság megállapította, hogy 22 településen és környékén még mindig nem biztosított minden lakos számára a szennyvíz megfelelő összegyűjtése, vagy ugyanazt a környezetvédelmi szintet biztosító alternatív megoldás. Öt másik agglomeráció esetében pedig az ország elmulasztotta a szigorúbb szennyvíz-kezelési szabályok figyelembevételét. 

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság szerdán a Klubrádió által benyújtott frekvenciapályázat uniós szabályokkal összeegyeztethetetlen elutasítása miatt. Brüsszel vizsgálata megállapította, hogy a Médiatanács erősen megkérdőjelezhető okokra hivatkozva utasította el a Klubrádió rádiós frekvencia használatára benyújtott pályázatát, és így megsértette az EU elektronikus kommunikációra vonatkozó szabályait. 

Az említett szabályokról a 2018-ban módosított Európai Elektronikus Hírközlési Kódex (irányelv) rendelkezik, amely meghatározza a rádióspektrum használatának odaítélésére, meghosszabbítására vagy visszavonására vonatkozó szabályokat. 

„A Bizottságnak meggyőződése, hogy a magyar Média Tanács Klubrádió jogainak megújítását elutasító döntései aránytalanok és nem átláthatók voltak, és ezért uniós jogot sértenek” – húzta alá közleményében az Európai Bizottság. A testület ezentúl úgy látja, hogy a magyar médiatörvényt a konkrét ügyben diszkriminatív módon alkalmazták. Mindezért a Bizottság hivatalos felszólító levél elküldésével megindította az eljárást, két hónapot adva a magyar hatóságoknak az elfogadható válaszra. 

Ugyancsak hivatalos felszólító levelet kap Magyarország azért, mert Brüsszel szerint a hazai szabályozás nem felel meg maradéktalanul a faji vagy etnikai alapú hátrányos megkülönböztetést tiltó szabályokkal. A Bizottság felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a diszkriminációt szankcionáló jogszabályt az oktatás és a szakképzés terén. 

Kötelezettségszegési eljárás indult öt tagállam, köztük Magyarország ellen az európai elfogatóparancsra vonatkozó kerethatározat nemzeti jogba történő hiányos átültetése miatt is. 

Az energiahatékonysági irányelv nem megfelelő végrehajtása miatt korábban Magyarországgal és Görögországgal szemben indult kötelezettségszegési eljárás pedig a második szakaszba lépett szerdán, amikor a Bizottság indoklással ellátott véleményt küldött a két tagállamnak. 

Végezetül az 5-ik pénzmosás elleni irányelv ügyében is a második szakaszba lépett az eljárás, miután a Bizottság szerint Magyarország nem ültetett át bizonyos uniós szabályokat, így a névtelen számlákra, a hatékony szankciókra, a kedvezményezett tulajdonosok információhoz való hozzáférésére, és az illetékes hatóságok közötti információcserére vonatkozó rendelkezéseket.