Search
Close

Von der Leyen: szégyenletes a magyar törvény

Brüsszel, 2021. június 23.
Szégyenletesnek nevezte a magyar pedofiltörvény tervezetét szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és arra utasította az illetékes biztosokat, hogy még a törvény hatályba lépése előtt levélben ismertessék a testület jogi aggályait.

Egy nappal azt követően, hogy 13 uniós tagállam az Európai Bizottság fellépését sürgette a melegjogokat is érintő magyar pedofiltörvénnyel szemben, Ursula von der Leyen, bizottsági elnök egy rövid nyilatkozatban szégyenletesnek és az EU alapértékeivel ellentétesnek nevezte a törvénytervezetet. 

Von der Leyen azt is közölte, hogy az illetékes biztosok levélben jelzik a Bizottság fenntartásait, mielőtt még a törvény hatályba lépne. A bizottsági elnök nyilatkozata: 

„Ez a magyar törvénytervezet szégyenletes.

Felkértem az illetékes biztosokat, hogy küldjenek levelet, mely kifejezésre juttatja jogi aggályainkat mielőtt a törvény hatályba lép.

Ez a törvénytervezet egyértelműen diszkriminatív: hátrányosan különböztet meg embereket a szexuális irányultságuk alapján.

Ellentétes az Európai Unió alapértékeivel. Emberi méltóság, egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása: ezekből az elvekből nem engedünk.

Ahogy korábban már kijelentettem: olyan Európai Unióban hiszek, ahol azok lehetünk, akik vagyunk, és azt szerethetjük, akit csak akarunk.

Olyan Európában hiszek, amely elfogadja a sokszínűséget.  

A Bizottság rendelkezésére álló hatáskörök mindegyikével élni fogok annak érdekében, hogy minden uniós polgár élhessen a jogaival.

Függetlenül attól, hogy kikről van szó, és hogy hol élnek az Európai Unión belül”. 

A magyar kormány szerdai közleményében három okból is „szégyennek” nevezte az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát. Először is azért, mert a kormány szerint „hamis állításokon” alapul. A nyilatkozat aláhúzza, hogy a nemrég elfogadott magyar törvény a gyermekek jogait védi, garantálja a szülők jogait és nem vonatkozik a 18 éven felüliek szexuális irányultsággal kapcsolatos jogaira. Ezért – így a kormány – nem is tartalmaz diszkriminatív elemeket.

Másodszor „a bizottsági elnök közleménye szégyen, mert a magyar törvény az EU Alapvető Jogok Chartájának 14(3)-ik cikkén alapul”. 

Végezetül azért is szégyennek tartják Budapesten Von der Leyen nyilatkozatát, mert az – szerintük – elfogult politikai véleményt közöl egy előzetes, pártatlan vizsgálat nélkül.