Search
Close

Elmentek a bizottsági levelek Varsóba és Budapestre

Brüsszel, 2021. november 19.
Az Európai Bizottság péntek este úgynevezett adminisztratív levélben két információt a magyar és a lengyel kormánytól a jogállami feltételrendszer esetleges alkalmazását illetően – erősítette meg lapunknak a testület illetékes szóvivője. A mostani információkérés, aminek megválaszolására két hónap áll rendelkezésre, még nem a hivatalos eljárás része.

Úgynevezett közigazgatási levelet küldtek péntek este az Európai Bizottság szakszolgálatai a magyar és a lengyel hatóságoknak, hogy tájékoztatást kérjenek tőlük olyan kérdésekben, amelyek relevánsak lehetnek az uniós költségvetés védelmére elfogadott jogállami feltételrendszer esetleges alkalmazása során – erősítették meg lapunknak a Bizottságnál a hírt néhány perccel a levelek elküldését követően. 

Az információkérés – amelynek megválaszolására két hónapot adott Brüsszel Budapestnek és Varsónak – még nem tekinthető a hivatalos eljárás kezdetének, inkább az előszobájának. 

Több forrás egybehangzó értesülése szerint az Európai Bizottság levele főként két olyan kérdésben kér felvilágosítást, amelyek a helyreállítási terv jóváhagyásáról folyó tárgyalásokon is főszerepet kapnak: a korrupció elleni keret, és a közbeszerzések átláthatósága. 

Emlékezetes, hogy az új rendeletről, amely lényegében a jogállami elvek tiszteletben tartásához köti az uniós költségvetési kifizetéseket, 2020 decemberében született megállapodás. És bár a jogszabály 2021- január 1-én hatályba lépett egy, az Európai Tanács által elfogadott állásfoglalás az Európai Bíróság ítéletétől és a Bizottság által a rendelet alkalmazására kidolgozott iránymutatások véglegesítésétől tette függővé a szélsőséges esetben a tagállami kifizetések felfüggesztését eredményező jogszabály érvényesítését. 

Az Európai Parlament a rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt november elején keresetet nyújtott be a Bizottság ellen az Európai Bíróságon. A taláros testület főtanácsnoka a következő napokban bemutatja véleményét, majd ezt követően a Bíróság legkorábban még decemberben meghozza ítéletét. A magyar és a lengyel kereset elutasítása esetén a Bizottság elviekben azonnal elindíthatja az eljárást. 

A hivatalos eljárás első szakaszában Brüsszel írásban értesíti a tagállamot, majd annak válaszától függően dönthet a folytatás vagy a leállítás mellett. A két országnak most elküldött levél lényegében annak feltérképezését szolgálja, hogy teljesülnek-e egy esetleges eljárás megindításának a feltételei.

Megfigyelők megjegyzik, hogy a két hónapos intervallum egyúttal jó időhúzási lehetőség is az Európai Bizottság számára, amelynek vezetője egy évvel ezelőtt lényegében arra tett ígéretet az EU-tagállamok vezetőinek, hogy az eljárás megindításával megvárják a Bíróság ítéletét. 

A jogállami feltételrendszerhez kapcsolódó eljárás időtartama 7-9 hónap, és csak ennek végén jöhet szóba egyáltalán bármilyen pénzügyi szankció.

A Bizottság elnöke és a költségvetési biztos több ízben is lenyilatkozta már, hogy Brüsszelnek kikezdhetetlen érvrendszert kell összeállítania az eljárás megindításához, különben egy esetleges bírósági per elvesztésével az egész eszközrendszer sikerességét kockáztatja. Ilyen szempontból tehát kulcsfontosságú az első dosszié helytállósága. 

Ami nem magától értetődő. A jogállami vétség ugyanis bár szükséges, de nem elégséges feltétele a rendelet alkalmazásának, hiszen a Bizottságnak azt is be kell majd bizonyítania, hogy a „hiányosság” kellő mértékben hatással van az EU pénzügyi érdekeire.