Search
Close

Az EU szuperhatalmi státuszra tör a félvezetők világpiacán

Brüsszel, 2022. február 8.
Az Európai Bizottság kedden bemutatta a félvezetőkről szóló európai jogszabály tervezetét, amellyel az Európai Unió 43 milliárd eurónyi köz- és magánpénz mozgósítása révén az évtized végére 20%-ra, a jelenlegi kétszeresére szeretné növelni világpiaci részesedését.

A félvezetőkről szóló uniós jogszabály-tervezet és kapcsolt elemeinek előterjesztésével az Európai Bizottság részben orvosolni kívánja a globális csiphiány miatt az ellátási láncokban bekövetkezett széttöredezettséget és egyes iparágak termelési nehézségeit, valamint javítaná az európai ipar ellenállóképességét, részben pedig a terméklánc terjes vertikumának fejlesztése révén annak elérését célozza, hogy 2030-ra 10%-ról 20%-ra nőjön az EU világpiaci részesedése a félvezetők terén. 

Mint a testület közleményében rámutat, az egész világot sújtó félvezetőhiány a járműipartól az egészségügyi eszközök gyártásáig számos ágazatban vezetett gyárbezárásokhoz. Egyes tagállamokban 2021-ben harmadával csökkent az autóipari termelés.

A Bizottság által február 8-án előterjesztett csomag egy közleményt, két rendelettervezetet és egy ajánlást foglal magában. 

A csipekről szóló uniós jogszabály alapjául szolgáló stratégia Brüsszel szerint több mint 43 milliárd euró értékű köz- és magánberuházást fog mozgósítani. Ez a közberuházás magában foglalja azt a 11 milliárd euró összegű támogatást, amelyet közvetlenül az Európai Csipkezdeményezés fog nyújtani 2030-ig a kutatási, tervezési és gyártási kapacitások terén elérendő technológiai vezető szerep megvalósítása és finanszírozása céljából.

Ezek a beruházások kiegészítik a félvezetőkkel kapcsolatos kutatás és innováció terén már folyamatban lévő tevékenységeket, például a Horizont Európa és a Digitális Európa program keretében végrehajtott intézkedéseket, valamint a tagállamok által már előirányzott kiegészítő támogatásokat (például a helyreállítási és stressztűrő-képességi tervekben szereplő egyedi intézkedéseket, a nemzeti vagy regionális alapokat).

Ursula von der Leyen, bizottsági elnök szerint a csipekről szóló európai jogszabály „gyökeres változást fog hozni” az európai egységes piac globális versenyképessége szempontjából. „Rövid távon növelni fogja a jövőbeli válságokkal szembeni ellenálló képességet, ugyanis lehetővé teszi az ellátási lánc zavarainak előrejelzését és elkerülését. Középtávon pedig hozzá fog járulni ahhoz, hogy Európa ipari vezető szerepet töltsön be ebben a stratégiai fontosságú iparágban” – mondta. 

„Csipek nélkül nem valósulhat meg sem a digitális, sem a zöld átállás, és Európa technológiai vezető szerepe is veszélybe kerül. A legkorszerűbb csipekkel való ellátás biztosítása gazdasági és geopolitikai prioritássá vált. Magasra tettük a lécet: célunk 2030-ig megduplázni – 20%-ra kell növelni – világpiaci részesedésünket, és megvalósítani a legmodernebb, legenergiahatékonyabb félvezetők európai gyártását” – jelentette ki Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos. 

EU-források emlékeztetnek rá, hogy a félvezető-üzletben érdekelt uniós tagállamok száma eléggé behatárolható: lényegében öt ország – Olaszország, Franciaország, Németország, Hollandia és Belgium – rendelkezik önálló ágazattal.