Search
Close

Negyven milliárd euró a kohéziós büdzséből az energiaárak csökkentésére

Brüsszel, 2022. október 20.
Bár nem tekinthető válságkezelő eszköznek, a kohéziós politika a koronavírus-járvány után a magas energiaárak hatásainak enyhítésébe is fokozott mértékben beszáll. Az Európai Bizottság által október 18-án bemutatott új energiacsomag részeként a tagállamok a 2014 és 2020 között még nem felhasznált kohéziós forrásokból akár 40 milliárd eurót is fordíthatnak majd a rászoruló háztartások és vállalkozások megugró energiaszámláinak a csökkentésére.

Az Európai Bizottság által október 18-án bemutatott új energiaválságkezelő csomag részeként az Európai Bizottság lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy a 2014 és 2020 között rendelkezésükre álló kohéziós pénzes boríték maximum 10 százalékát olyan intézkedésekre csoportosítsák át, amelyek enyhítik az alacsonyjövedelmű háztartások és a kis- és középvállalkozások mérhetetlen energiaárak miatt megugrott terheit.

Az intézkedést kedden jelentette be Younous Omarjee, az EP regionális politikai szakbizottsága elnökének társaságában Elisa Ferreira, a kohéziós politikát és a reformokat felügyelő uniós biztos. Az intézkedés révén uniós szinten akár 40 milliárd euró még nem felhasznált kohéziós forrás is a tagállamok rendelkezésére állhat, hogy a háztartások és a vállalkozások hóna alá nyúljanak.

Nem új pénzről van szó, hanem a már meglévő keret még felhasználásra váró részének a rugalmas elköltésének lehetőségéről. Mint Omarjee-vel közös sajtótájékoztatójukon Ferreira rámutatott, a 2014 és 2020 között elérhető kohéziós fejlesztési keret 72 százalékát hívták le eddig a tagállamok, így a most bejelentett intézkedés a fennmaradó 18 százalék rugalmas felhasználásáról szól.

Akárcsak a korábbi rendkívüli kohéziós válságintézkedések esetén, az uniós költségvetés a magas energiaárakat ellensúlyozni hivatott projektekhez is kész 100 százalékos finanszírozást nyújtani. Ferreira biztos azt is bejelentette, hogy a Bizottság a 2022 február 1. óta lejelentett projekteket ismeri el támogatásra jogosultnak az új intézkedés terhére.

A lehetőség igénybevétele nem kötelező a tagállamoknak, akik viszont élnének a lehetőséggel, azoknak átdolgozott terveket kell majd benyújtaniuk Brüsszelben. A források felhasználásának utolsó határideje a kohéziós politikai szabályokkal összhangban 2023 év vége.

A regionális politikai biztos hangsúlyozta, hogy az újabb átcsoportosítási lehetőséghez nem kell jogszabályt módosítani, illetve a változtatásokat átvezetik majd a készülő REPowerEU jogszabályba. Emlékezetes, hogy az alapot az orosz fosszilis energiaimporttól való függőség felszámolásához szükséges beruházások finanszírozására javasolta a Bizottság. A Tanács már elfogadta a saját álláspontját, a parlamenti pozíció jóváhagyása a novemberi plenáris ülésen várható.

„A kohéziós politika a frontvonalban volt a Covid-járvány alatt és több millió ukrán menekült elszállásolásának biztosításában is. Most eszközöket bocsátunk a tagállamok rendelkezésére, hogy segíthessenek az energiaár-emelkedés által legjobban sújtott családoknak és kkv-knak” – jelentette ki Elisa Ferreira.