Search
Close

Kilencedik szankcióscsomag Oroszország ellen: a nukleáris energia nem szerepel a bizottsági javaslatban

Brüsszel, 2022. december 9.
Bár a brüsszeli zsargonban, az oroszellenes szankciók kapcsán csak „héjáknak” nevezett balti államok és Lengyelország szorgalmazta, az orosz nukleáris energiára, és nukleáris együttműködésre vonatkozó uniós tilalom nem került be az oroszellenes szankciók kilencedik körébe.

Az Ursula von der Leyen által ismertetett előterjesztés szerint az újabb szankciós listán 200 orosz személy szerepel, köztük az orosz hadsereg tisztjei, parlamenti képviselők, orosz politikai pártok tagjai, és kormányzók. A szankciós listán van több félkatonai szervezetet is, a felsorolás személy szerint említi például Jan Igorjevics Petrovszkij-t, a „rusich” szeparatista paramilitáris csoport vezetőjét. 

Három újabb orosz bankot tiltottak ki az Európai Unióból, köztük az Orosz Regionális Fejlesztési Bankot. Újabb négy orosz tévécsatorna sugárzása szűnik meg az uniós tagállamokban, például a Rossziya 1 adó. 

Új exportellenőrzéseket és korlátozásokat is bevezetnek: különös tekintettel a kettős felhasználású, főként az orosz hadsereg által is használható termékekre. Így a vegyi anyagokra, ideggázokra, elektronikai-és informatikai alkatrészekre. Korlátoznák a drónok és pilóta nélküli járművekhez való orosz hozzáférést, a drónok motorjainak közvetlen exportját Oroszországba, valamint olyan harmadik országba, mint Irán. A szankciók érintik az orosz energia-és bányászati szektort, beleértve az új oroszországi bányászati beruházásokat is. „ A testület további gazdasági intézkedéseket javasol az orosz energia-és bányászati ágazattal szemben, beleértve az újonnan tervezett bányászati beruházások betiltását Oroszországban.”-fogalmazott a Bizottság elnöke.
Az Unió emellett kiterjeszti a szankciókat az űriparban használt árukra, és új korlátozások alá helyezi a laptopokat, merevlemezeket, fényképezőgépeket és objektíveket.
„Kiállunk Ukrajna mellett, és mindent megteszünk, hogy Oroszország megfizessen kegyetlenségéért" - fogalmazott Ursula von der Leyen, aki azt is kiemelte, hogy a korábban bevezetett nyolc szankciós csomag eredményes volt, és mint mondta, „kemény” hatást ért el.