Search
Close

A pénteki von der Leyen – Biden találkozó tétje: elkerülni a zöld támogatási versenyt

Brüsszel, 2023. március 10.
Pénteken a Fehér Házban fogadja Joe Biden amerikai elnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, mely találkozó kulcsfontossággal bír az Atlanti-óceán két partja számára. Biden elnök hivatalba lépése óta Washington és Brüsszel kapcsolatát alapvetően meghatározza az Oroszországgal kapcsolatos széles körű együttműködés és konvergencia, de a kereskedelemben jelentkező jelentős kihívások és a Kínával kapcsolatos eltérő nézetek is.

Míg von der Leyen és Biden a Brüsszel és Washington közötti kapcsolatok csúcspontjaként említheti az Ukrajnával kapcsolatos együttműködésüket, a zöld technológiák támogatásával kapcsolatban keményebb próbatétel elé néznek. A találkozó lehetőséget kínál arra, hogy az EU és az USA kereskedelmi kapcsolatai kooperatívabb hangvételt vegyenek.

Az Egyesült Államok inflációcsökkentő törvény (IRA) részeként elindított támogatási csomagját az Európai Bizottság és az uniós tagállamok a kezdetektől fogva bírálják. Emellett figyelembe kell venni azt is, hogy egyes uniós tagállamok kedvezményeket akarnak kiharcolni saját európai gyártóik számára is.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió azon dolgozik, hogy az európai szereplők egy része is jogosult legyen az IRA szerinti adójóváírásra. Ez egészülhet ki azzal, hogy a törvény előírja majd, hogy az akkumulátorok ásványi anyagainak növekvő százalékos arányban az Egyesült Államokból vagy valamelyik szabadkereskedelmi megállapodással rendelkező partnerországból kell származniuk. Ennek fontossága nem lebecsülendő, hiszen ezzel egyfajta közös fellépést lehet eszközölni a kínai gazdaság térnyerésével szemben. Ilyen módon egy szabadkereskedelmi megállapodás lehetővé tenné, hogy az EU-tagállamok gyártói ne kerüljenek versenyhátrányba az Egyesült Államokban termelő tisztaipari cégekkel szemben. Az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a szabályalkotási folyamat során értékelni fognak minden újonnan megtárgyalt megállapodást, hogy azok megfelelnek-e az adójóváírás kritikus ásványi anyagokra vonatkozó követelményének.

Az EU mellett Dél-Korea, Japán is élesen bírálta az IRA-törvény azon rendelkezését, amely szerint az elektromos járműveket Észak-Amerikában kell összeszerelni ahhoz, hogy a fogyasztóknak járó adójóváírásra jogosultak legyenek. Ez egyértelműen érzékenyen érintené és versenyhátrányt jelentene az európai és távol-keleti gyártók számára.

Az uniós és az amerikai döntéshozók feladata tehát a támogatási verseny összehangolása és az ellentmondásmentesítés lesz. A pénteki találkozó valószínűleg nem fog belemenni az uniós kezdeményezések részleteibe, de alkalmat adhat mindkét félnek arra, hogy a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség támogatása érdekében elkötelezzék magukat az egymással ellentétes támogatási programokkal való együttműködés mellett.

A háttérben a tárgyalások régóta folynak, így lehetséges, hogy pénteken von der Leyen és Biden megállapodást jelentenek be, ami segíthet rendezni az EU és az USA közötti gazdasági kapcsolatokat. Amennyiben még nem sikerül megegyezni, visszafogottabb bejelentésekre lehet számítani mindkét fél részéről és az egyeztetések visszautalásra kerülhetnek a közös munkacsoporthoz.