Search
Close

EU elnökségi felkészülés: célpontban a vállalati érdekérvényesítés

Brüsszel, 2023. november 14.
Az EuroAtlantic Zrt. és a Neumann Technológiai Platform konferenciasorozatának harmadik eseményén a hazai vállalatok érdekérvényesítése volt a központ téma. Kovács Zoltán, államtitkár és az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnöksége operatív feladatainak előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott előadásában, a magyar elnökség egyik fő prioritása a versenyképesség növelése lesz.

A rendezvényen Dr. Darázs Lénárd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket. A rektorhelyettes kiemelte, az ELTE és az egyetemek híd szereplők lehetnek a közpolitikai és a vállalati szektor között, ami egyre gyümölcsözőbb együttműködéseket eredményezhet. 

Budapest lesz a központja a félévnek, kész a naptár 

Kovács Zoltán államtitkár előadásában kiemelte, hogy a 2011-es gödöllői helyszínnel ellentétben Budapesten Várkert Bazár és környékén lesz a központi tér. A mostani elnökségi félév, azért a fővárosban lesz megrendezve, mert az egyik legnagyobb konferenciaközponttá nőtte ki magát Európában, és a folyamatos fejlesztések révén pláne van mit megmutatni belőle a világnak - fogalmazott Kovács Zoltán. 

A kormánybiztos ejelentette, hogy mostanra kialakult a magyar elnökség naptára is, amit a közeljövőben nyilvánosságra is hoznak. A tervek szerint lesz: 

  • összesen 16-18 informális miniszteri tanácsülés 

  • egy állam- és kormányfői csúcstalálkozó 

  • egy Európai Politikai Közösség (EPC) rendezvény több mint negyven résztvevő országgal 

  • és egy Nyugat-Balkán-csúcs is, talán külső helyszínen. 

Az államtitkár kitért előadásában arra is, hogy jövő nyáron politikailag komplikált időszakban tölti majd be Magyarország a Tanács soros elnökségének tisztségét, hiszen közvetlen előtte EP-választások lesznek, ennek nyomán ekkor fog megalakulni az új Európai Bizottság is. 

Az Iparkamara mindent megtesz a vállalatokért 

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ország és az MKIK helyzetéről és lehetőségeiről adott elő. Az EU nem kkv-barát intézmény, hanem az európai nagytőke által befolyásolt és érdekeit védő szervezet – mondta az elnök. Azonban ígérettett tett, hogy amennyire a szervezettől telik, igyekeznek védeni és képviselni a hazai kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) érdekeit.  

Lehetősége lesz a magyar vállalatoknak, éljenek vele 

A rendezvény panelbeszélgetésén részt vett dr. Fellegi Tamás, az EuroAtlantic Zrt. alapítója, volt fejlesztési miniszter, dr.  Csömör Magdolna, a Vodafone Magyarország szabályozási igazgatója és a 4iG Csoport szabályozási vezetőhelyettese, illetve Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója, volt nagykövet is. 

Prőhle Gergely a beszélgetés során emlékeztetett, hogy az EU-t illető minden jogos és jogtalan kritika dacára Magyarország önként, népszavazás útján vállalta, hogy belép e szerződések rendszerébe. Az Európai Unió Magyarországnak az alapvető, természetes tere, ami mindannyiunk számára előnyös. 

Csömör Magdolna a 4IG és a magyar kormány szerződéskötése kapcsán elmondta, hogy számukra kiemelten fontos a digitalizáció felpörgetése Magyarországon. Az EU folyamatokkal kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy újabban az irányelvi szabályozási rendszerről eltolódott a hangsúly a rendeleti szabályozásra az Európai Unióban, sőt szektorális szabályozásról a szektorokon átívelő szabályozásokra koncentrálnak már az uniós döntéshozók. Ez azt jelenti, hogy az EU egyre komplexebb folyamatokat szabályoz saját hatáskörben, ami egyértelműen növeli a brüsszeli jelenlét fontosságát.  

Az ingyen figyelem kiemelkedően fontos szempont a magyar vállalatoknak, mert Washingtonhoz hasonlóan Brüsszel is egy buborék, amely önálló logika szerint mozgó és elsősorban politika-vezérelt szervezet. Ugyanakkor a jövő nyáron kezdődő soros magyar elnökség oldalvizein több száz rendezvény is lesz, ezeken a megjelenés olyan felületet biztosít, amit ki kell használni a hazai szereplőknek – fogalmazott Fellegi Tamás a panelbeszélgetésben. 

Az EuroAtlantic Zrt. alapítója elmondta tévhit, hogy magyar vállalatként nem lehet nyerni közvetlen európai uniós pályázatokon. A magyar kis- és középvállalati szektornak rengeteg lehetősége adódik a közvetlen források pályázatainál. Projektalapon számos lehetőség biztosított. Az Európai Unió közvetlen forrásai transzparensek, jól tervezhetők és pályázhatók. Az EuroAtlantic Zrt. komplex szolgáltatáson keresztül segíti a magyar vállalatokat a konzorciumépítéstől kezdve az egész folyamaton át.