Search
Close

Egységes tőkepiac jöhet az EU-ban

Brüsszel, 2024. február 13.
Az évtizedek alatt több próbálkozás is történt már az európai tőkepiac megreformálására, ám egyik sem járt sikerrel. Pár tagállami kormány egy olyan pénzpiaci reformcsomagon dolgozik, amely az amerikai egyesült államokbeli formára igazítaná az európait. A konkrét javaslat benyújtására, viszont már biztosan csak a következő ciklusban kerül sor az új Európai Bizottság részéről.

Egy hatoldalas előkészítő javaslatot készítenek az uniós tagállamok a pénzpiaci reformról, amit Paschal Donohoe, az eurócsoport elnöke mutathat majd be a következő, március végi uniós állam- és kormányfői csúcstalálkozón.

A tagállami pénzügyminiszter-helyettesek által kidolgozott tervezet a pénzpiaci felügyelet fokozására, a bürokrácia csökkentésére és az adókedvezmények fokozására vonatkozó terveket tartalmaz. A reformmal ösztönöznék az embereket arra, hogy olyan európai vállalatokba fektessenek be, amelyek könnyen bevezethetik részvényeiket a tőzsdére. Más kezdeményezések inkább technikai jellegűek, például a vállalati fizetésképtelenségi és számviteli szabályok harmonizálására irányul.

Milyen gazdasági megfontolás áll a javaslat mögött?

Az európai gazdaságban jelentős mennyiségű pénz nyugszik bankszámlákon, amiket sem a vállalatok, sem a tagállamok nem tudnak hasznosítani, sőt a magas európai infláció miatt el is értéktelenednek a megtakarítások. A mögöttünk álló hosszú válságos időszak után az európai gazdaságnak és vállalatoknak is hatalmas szükségük lenne az új forrásokra.

Jöhetne közös az uniós értékpapír-felügyelet?

Az Európai Unión belüli pénzügyi felügyelet további racionalizálására is törekedne a javaslat, ami ellentmondásos kérdés azon országok számára, amelyek ellenzik a hatalom uniós szintű központosítását. A legambiciózusabb kezdeményezés az uniós értékpapír-felügyeleti hatóság kinevezése, amelyik a határokon átnyúló pénzügyi vállalkozások fő ellenőrzőjévé válna. Ezzel ezen vállalatoknak mindössze egyetlen uniós felügyeleti hatóságnak kellene megfelelniük, ahelyett, hogy 27 különböző tagállami szervnek tartoznak beszámolási kötelezettséggel.

A felügyeleti központosítással várhatóan nem minden tagállam fog egyetérteni, így a nézeteltérések elkerülése érdekében a javaslat több lehetőséget is felvázol az Európai Bizottság számára, amelyeket mérlegelnie kell majd a későbbiekben.