Search
Close

Franciaország átvenné az irányítást az európai atomenergia felett

Brüsszel, 2024. február 22.
Franciaország vezeti az informális Európai Atomenergia Szövetséget, aminek fő célja azt elérni, hogy az Európai Unióban az atomenergia teljes mértékben megújuló energiaként legyen számontartva. Ezentúl a francia kormány az összes európai atomenergetikai beruházásból is igyekszik kivenni a részét. Ennek a folyamatnak a legújabb fejezete a Bulgáriával kötött együttműködési megállapodás.

Egyenlő bánásmódot követel a francia kormány

Franciaország azt szeretné, ha az Európai Unió az állami támogatások jóváhagyásának felgyorsításával ösztönözné az atomenergia támogatását. A francia kormány álláspontja az, hogy számos témában létezik már IPCEI eszköz, ezért szükség lenne egyre az atomiparban is.

Az új ötletet az atomenergiát támogató tagállamok a következő márciusi energiaügyi miniszteri találkozón fogják megvitatni, mielőtt jogszabályalkotást kezdeményeznének. Rumen Radev bolgár energiaügyi miniszter már bejelentette, hogy Bulgária támogatja a francia javaslatot.

Francia-bolgár együttműködés

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter és Rumen Radev bolgár energiaügyi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a kétoldalú együttműködés létrehozásáról az atomenergia területén. A tervezett együttműködés kiterjed a hagyományos nukleáris építési programokra, a kis moduláris reaktorok fejlesztési projektjeire és az európai ellátási lánc fejlesztésére is.

A Párizsban aláírt nyilatkozat értelmében az Európai Atomenergia Szövetség két tagja továbbra is együttműködik a szövetségen és az Európai Unión belül az atomenergia előmozdítása érdekében, és kötelezettséget vállal arra, hogy fejleszti a kétoldalú együttműködést az atomenergia területén.

A nyilatkozatban elismerik, hogy az atomenergia "alapvető szerepet" fog játszani mindkét ország azon törekvésében, hogy megerősítse az energiabiztonságot és az energiaszuverenitást, csökkentse a szén-dioxid-kibocsátást, 2050-re elérje a szén-dioxid-semlegességet, valamint megfizethető energiát biztosítson. A nyilatkozat szerint a megállapodás nem kíván jogilag kötelező érvényű lenni egyik fél számára sem, hanem célja az együttműködés erősítése rendszeres véleménycserék révén, és nyitva hagyja az ajtót az együttműködés kölcsönös megállapodással történő kiterjesztésére.

Bulgáriának kiemelt fontosságú az atomenergia

Az országban jelenleg két atomblokk működik. A kozloduji 1-4. VVER-440-es blokkokat az Európai Bizottság korszerűsítésre alkalmatlannak ítélte, és Bulgária 2007-ben, az EU-csatlakozási tárgyalások során beleegyezett a bezárásukba. Az 5. és 6. blokkok VVER-1000-es reaktorokkal rendelkeznek, amelyeket 1987-ben, illetve 1991-ben kapcsoltak a hálózatra. Mindkét blokk felújítási és élettartam-hosszabbítási programon esett át, hogy működési élettartamukat 30-ról 60 évre növeljék. Az ország jelenleg két új, amerikai Westinghouse AP1000-es blokkot tervez Kozlodujban, és azt mondta, hogy 2050-ig további új blokkokra lesz szükség. Az ország megbeszéléseket folytatott a kis moduláris reaktorok megvalósíthatóságáról is. A jelek szerint ebbe a bolgár fejlesztési folyamatba csatlakozna be Franciaország, amely a jelek szerint egyre nagyobb szerepet szeretne játszani az atomenergiaiparban.