Search
Close

Újabb javaslatcsomag az EU versenyképességének növelésére

Brüsszel, 2024. április 16.
Enrico Letta, volt olasz miniszterelnök csütörtökön mutatja majd be az uniós állam- és kormányfőknek az új jelentést Brüsszelben, ami az EU versenyképességének megőrzésére és növelésére törekvő javaslatokat tartalmaz. Jacques Delors Intézet elnöke szerint az Európai Uniót a gazdasági hanyatlás veszélye fenyegeti, ha nem integrálja pénzügyi, energetikai és távközlési piacait. Az előzetesen nyilvánosságra kerültek alapján több szakértő átfogónak, illetve helyenként radikálisnak értékelte a javaslatcsomagot, amelynek végső megoldási javaslata az európai integráció fokozása.

Európa hanyatlása 

A volt olasz miniszterelnök úgy látja, hogy folyamatosan csökken az Európai Unió befolyása a világgazdaságban még az 1993-ban bevezetett egységes belső piac létrehozása ellenére is. A jelentés megállapítja, hogy egységes piac régebbi, mint az euró, és ugyanolyan szerves része az EU-nak, mint az útlevél nélküli határátlépés lehetősége - de az egyre erősebb globális gazdaságok térnyerésével az egységes uniós piac alulteljesít. A jelentés szerint hiába a közös piac az EU egyik legnagyobb vívmánya gyorsan változtatni kell különben behozhatatlan hátrányba kerülünk az Egyesült Államokkal és Kínával szemben. 

Integráció, bővülő uniós jogkörök és zökkenőmentes bővítés lenne a cél 

A jelentés szerint az elkövetkező ciklusban az integráció mélyítése elengedhetetlen lesz, különösen a pénzügyi szolgáltatások, az energia és a távközlés területén, hogy megerősítsék Európa gazdasági biztonságát és versenyképességét. Továbbá hangsúlyozzák, hogy az európai prioritások - mint például a zöld átállás, az EU bővítése és a védelmi kiadások növelése - eléréséhez növelni kell a magánfinanszírozás részesedését. Enrico Letta a csomagban javaslatot tesz az uniós fúziós szabályok felülvizsgálatára és az EU közös költségvetésének bővítésére is annak érdekében, hogy ezeket a célokat megvalósítsák. 

A Jacques Delors Intézet elnökének javaslata az, hogy az uniós jogszabályokat szélesebb körben alkalmazzák, és a tagállami kormányoknak szigorúan be kell tartaniuk azokat, hogy elkerüljék a követelmények elcsúszását. Emellett arra ösztönzi az Európai Uniót, hogy hozzon létre egy egyszerűsített európai üzleti kódexet, amely könnyítené a vállalatok adminisztrációs terheit. 

A javaslatcsomag bevezetne egy bővítési szolidaritási eszközt, hogy megkönnyítse az új tagok zökkenőmentes uniós csatlakozását. 

A jelentés szerint az új célok finanszírozásához az EU-nak létre kell hoznia egy közös pénzügyi piacot, amely az uniós polgárok megtakarításait vállalkozások támogatására fordíthatja. 

Állami támogatás helyett összeurópai 

A javaslatcsomag egy olyan állami támogatási hozzájárulási mechanizmust szorgalmaz, amelynek keretében a tagállamok nemzeti finanszírozásuk egy részét páneurópai kezdeményezésekbe fektetnék. Ennek következtében több európai projektet lehetne közvetlenül közös uniós kasszából finanszírozni, amelyet elsősorban a védelmi kiadások és egyéb kritikus infrastruktúrák területén tartanának szükségesnek. 

Hogyan tovább?  

Miután a héten az Európai Tanács ülésén bemutatásra kerül a javaslatcsomag az uniós állam- és kormányfők eldöntik, hogy az európai parlamenti választások után az új Európai Bizottságnak a figyelmébe ajánlják a hosszú távú tervek kialakításánál.