Search
Close

Túlzottdeficit-eljárások indulhatnak?

Brüsszel, 2024. május 9.
A tavalyi év során az Európai Unió egyik tagállamában sem történt érdemi javulás a gazdasági mutatókban. Az EU-27-ek költségvetési hiánya elérte a GDP 3,5%-át, ami enyhén magasabb volt, mint az azt megelőző évben. A járvány múltával, a covid-időszakban felfüggesztett pénzügyi szabályok idén újra érvényessé válhatnak, ami miatt több tagállam ellen indulhat túlzottdeficit-eljárás.

Az eurózóna gazdaságainak közel felében romlott az államháztartás helyzete 2023-ban. 11 országban a költségvetési hiány meghaladta konvergenciakritériumok GDP-hez mért 3 százalékos referenciaértékét. Hozzá kell tenni, hogy összeségében enyhe javulás volt megfigyelhető, a hiány mértéke 2022-hez képest 3,7%-ról 3,6%-ra csökkent 2023-ra.

Mi áll a deficitek mögött?

A továbbra is fennálló hiányok mind bevételi, mind kiadási tényezőkre visszavezethetők. A lassú gazdasági növekedés csökkentette az adóbevételeket, míg az életszínvonal javítására fordított támogatások, különösen a gáz- és villamosenergia-költségek állami átvállalásai, növelték a költségvetési kiadásokat. Ezeket az intézkedéseket a tagállami kormányok többsége többnyire fokozatosan megszüntette az elmúlt év során.

Az egyes tagállamok között jelentős különbségek tapasztalhatók. Néhány ország, például Olaszország, Magyarország, Románia és Franciaország rendkívül magas költségvetési hiánnyal rendelkezik, míg mások előre léptek az államháztartásuk stabilitásának megőrzésében. Ez utóbbiak - Írországgal az élen - csak kisebb mértékű hiánnyal számolnak, ami növeli a költségvetés mozgásterét.

Várakozások

A legtöbb gazdasági előrejelzés szerint - beleértve a legnagyobb hiánnyal rendelkező tagállamokra vonatkozóakat is - idén gazdasági javulás várható. Ezt elsősorban az adóbevételek erőteljesebb növekedése és a megélhetési nehézségeket enyhítő intézkedések fokozatos megszüntetése miatt prognosztizálhatjuk. Mindazonáltal több uniós országban várhatóan továbbra is a GDP 3%-a feletti hiányt regisztrálnak majd az év végén, ami további bizonytalanságokra ad okot.

Túlzottdeficit-eljárások

Az Európai Bizottság júniusban valószínűleg eljárást indít azzal a 11 tagországgal szemben, amelyek a konvergencia szintet meghaladó hiánnyal zárták a tavalyi évet. Ezekre a kormányokra erős nyomás nehezedik majd, hogy az elkövetkező években konszolidálják államháztartási mutatóikat. Mivel a költségvetési szabályok újbóli életbe lépése a 2025-ös költségvetési időszak előtt valószínűsíthető, a konszolidáció végrehajtása nehézségekbe ütközhet ebben a rövid időkeretben.