Search
Close

További átrendeződés az EP-ben

Brüsszel, 2024. július 11.
Az utóbbi turbulens időszakban az Európai Parlamentben jelentős átrendeződések történtek, hiszen frakciók alakultak és szűntek meg. Változásokra talán mindenki számított már a júniusi választások közeledtével, ám a történtekre pontosan kevesen voksoltak volna. A politikai átrendeződésnek azonban nincs még vége, így végigvesszük a legújabb fejleményeket.

Még egy új frakció alakult

Az Európai Parlamentben egy új szélsőjobboldali frakciót alapítottak, a Szuverén Nemzetek Európája néven. A szövetséget, amely 25 európai parlamenti képviselőt számlál a soraiban, és a németországi Alternatíva Németországért (AfD) vezeti majd. Továbbá, az új EP-frakciónak részese lesz a lengyelországi Konföderáció (Konfederacja) néhány tagja, a bolgár Újjászületés, a franciaországi Reconquête pár képviselője, a szlovákiai Köztársaság Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom, a litvániai Nép és Igazságosság Uniója és a csehországi Szabadság és Közvetlen Demokrácia is.

Közben a lengyel Konföderáció szétesik

A lengyel szélsőjobboldali Konföderáció jelentős átalakuláson megy keresztül. Az újonnan megválasztott EP-képviselők közötti nézeteltérések miatt a párt két részre szakadt. Néhány képviselő az AfD által vezetett „Európa Szuverén Nemzetei” csoporthoz csatlakozott, míg mások Orbán Viktor és Andrej Babiš által létrehozott „Patriots for Europe” frakcióval tárgyalnak. Azonban Grzegorz Braun, a Konföderáció befolyásos EP-képviselője, nem csatlakozik egyik csoporthoz sem, mert a német AfD elutasította a kérelmét. A német párt nem akart együttműködni a lengyel képviselővel antiszemita és rasszista kijelentései miatt.

A bolgár DPS válsága

Bulgária második legnagyobb politikai ereje, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPS), amely az ország török és muszlim kisebbségét képviseli, súlyos belső válsággal küzd. Delyan Peevski, a párt társelnöke, akit korrupciós vádak miatt szankciókkal sújtottak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, megpróbálta átvenni a párt irányítását és kiszorítani annak alapítóját, Ahmed Dogant. Dogan ezt belső puccsnak minősítette, és Peevski lemondását követelte. A Renew Europe frakcióhoz tartozó DPS helyzete tovább bonyolódik, mivel a párt nemzetközi támogatói is beavatkoztak, hogy megpróbálják megakadályozni a párt szétesését.

Smer-SD és az Európai Szocialisták

A Smer-SD, Szlovákia egyik vezető pártja, szintén nehéz helyzetbe került az Európai Szocialisták Pártjával (PES) folytatott tárgyalások miatt. Monika Beňová, a Smer egyik alapítója és EP-képviselője, bejelentette, hogy nem folytatja a tárgyalásokat a PES-szel, és új stratégiát javasol a párt számára. A PES korábban felfüggesztette a Smer  EP-képviselőinek tagságát, mivel azok eltávolodtak a szocialista értékektől. Beňová kritizálta a PES és az Európai Néppárt (EPP) hozzáállását, mondván, hogy azok nem érdeklődnek más vélemények iránt, csak saját pozícióik megtartása érdekli őket. Mindezek után a szlovák miniszterelnök Robert Fico kijelentette: "a Smer nem léphet be olyan európai politikai struktúrákba, amelyeknek semmi közük a baloldalhoz és a szociáldemokráciához".