Search
Close

Európai stagnálás és instabilitás az USA árnyékában

Brüsszel, 2024. augusztus 6.
A nyári piaci zűrzavarok és az amerikai recesszióval kapcsolatos aggodalmak árnyékában Európa gazdasága jelentős kihívásokkal néz szembe. Míg az amerikai részvényindexek rekord ingadozásokat mutatnak, és a pénzügyi piacok volatilitása az egekbe szökik, addig Németország gazdasági teljesítménye stagnál. A globális politikai és gazdasági környezet változásai egyre nagyobb nyomást gyakorolnak az európai gazdaságra, miközben a politikai döntéshozók próbálnak navigálni a szigorú fiskális szabályok és a gazdasági növekedés lassulása között.

Nyári zűrzavar a tengerentúlon

Az amerikai piacokon tapasztalható legutóbbi zűrzavarok és a recesszióval kapcsolatos félelmek Európában is aggodalmat keltettek. A legfrissebb adatok szerint az amerikai részvényindexek, mint az S&P 500 és a Nasdaq, jelentős ingadozásokat mutattak, mivel a befektetők próbálják értékelni a gazdasági helyzetet. A nyári időszakban a részvények volatilitása 20%-kal emelkedett, ami tükrözi a piaci bizonytalanságot.

Európai szempontból a piaci volatilitás és a gazdasági instabilitás további aggályokat vet fel. A legutóbbi adatok szerint az európai tőzsdék, például a német DAX és a francia CAC 40 indexek, az elmúlt hónapokban több mint 6%-os csökkenést mutattak, ami a befektetők aggodalmait és a gazdasági kilátások bizonytalanságát jelzi. A CNBC jelentése szerint az európai vállalatok eredménybeszámolói vegyes képet mutatnak, a cégek közül több is nehezen boldogult az emelkedő költségekkel és a gyenge kereslettel.

A pénzügyi piacok nyári lelassulása és az alacsony likviditás miatt gyorsan eszkalálódó piaci mozgások is komoly aggályokat jelentenek. Az Európai Központi Bank közelgő szeptemberi kamatdöntő ülése kulcsfontosságú lehet. A piaci várakozások szerint a kamatok csökkentése 3,75%-ról 3,25%-ra, ami várhatóan enyhíti a gazdasági nyomást, de ugyanakkor növelheti a pénzügyi piacok instabilitását is.

Nem túl fényes kilátások Németországban

Németország gazdasági teljesítménye az utolsó két évben stagnálást mutatott. Az előzetes adatok szerint a 2024-es második negyedévben a reál GDP 0,1%-kal csökkent a korábbi negyedévhez képest. A GDP index 104,96 (2020=100) szinten állt meg, ami az utolsó két év leglassúbb teljesítménye a G7-országok között.

A német gazdaság stagnálásának főbb okai között szerepelnek a magas energiaárak, amelyek 2024 közepén 20%-kal emelkedtek az előző évhez képest, a gyenge kínai kereslet, és a korlátozott fiskális támogatás. Az ipari szektorban tapasztalható új megrendelések csökkenése 15%-kal csökkent az előző negyedévhez képest, és az olcsó orosz gáz elvesztése további terheket rótt a gazdaságra.

Augusztusi nyugalom helyett...

Európa gazdasági helyzete jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe, különösen a globális politikai és gazdasági környezet változásainak tükrében. A gazdasági elemzők szerint az amerikai recesszió gyakran késlekedve hat ki Európára, ahol a politikai döntéshozók kezdetben hajlamosak azt hinni, hogy az európai gazdaságra gyakorolt hatások eltérhetnek az amerikai helyzettől, azonban ez általában nem így történik.

A tagállami politikai döntéshozók jelenleg szigorú fiskális szabályokkal és költségvetési korlátokkal küzdenek, amelyeket az EU költségvetési szabályai szabnak meg. Ezek a korlátok jelentősen csökkenthetik a gazdasági ösztönző lépések lehetőségét. Ugyanakkor, ha súlyos recesszióra kerülne sor, a fiskális szabályok várhatóan háttérbe szorulnának, és a kormányok kénytelenek lennének további gazdasági támogatásokat bevezetni.