Search
Close

Politikai vihar a biztosi jelölések körül

Brüsszel, 2024. augusztus 29.
Az Európai Unió belső politikai feszültségei újabb fordulóponthoz érkeztek, miután az európai szocialisták egyre élesebb kritikával illetik az Európai Bizottság várható összetételét. A szocialisták szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Néppárt (EPP) dominanciája veszélyezteti a politikai egyensúlyt, és alááshatja az unió demokratikus működését.

A Bizottság összetételének kérdése

A következő Európai Bizottság, amely az unió politikai irányvonalát határozza meg az elkövetkező öt évre, a 27 tagállamból és különböző pártcsaládokból érkező biztosokból áll majd. Azonban a szocialisták attól félnek, hogy a következő Bizottság túlságosan is a jobbközép EPP befolyása alatt áll majd. Victor Negrescu, a román szocialista delegáció vezetője és biztosjelölt, hangsúlyozta, hogy politikai családjuknak és az S&D frakciónak megfelelően kell képviselve lennie a Bizottságban, hogy az európai politikai spektrum minden szegmense megjelenjen.

Csökkenő szocialista befolyás a tagállamokban

Az elmúlt években a szocialista pártok befolyása jelentősen csökkent az unióban. Míg 2022-ben még hét tagállamban voltak hatalmon, mára mindössze négy országban vezetik a kormányt: Dániában, Németországban, Máltán és Spanyolországban. Ezzel szemben az EPP jelentősen erősítette pozícióit, és jelenleg 11 helyet foglal el az Európai Tanácsban. Ez előrevetíti, hogy az EPP több biztost tud kiállítani, hiszen őket a tagállamok jelölik.

Az idei választásokon a szocialisták második helyen végeztek von der Leyen pártja mögött, azonban várhatóan a 27 fős Bizottságban csupán négy biztosuk lesz. Ezzel szemben az EPP várhatóan 15 biztost delegálhat majd.

Luxembourg és a Schmit-ügy

Különösen érzékeny pont a szocialisták számára Luxemburg biztosjelöltje, az EPP-s Christophe Hansen. Bár Hansen jelölése Luc Frieden, Luxemburg EPP-s miniszterelnökének támogatásával történt, a szocialisták abban reménykedtek, hogy Nicolas Schmit, a szocialisták Spitzenkandidat-ja maradhat a Bizottságban. Schmit a kampány során ritkán bírálta von der Leyent, így jelölése kevésbé lett volna vitatott.

René Repasi, a német szocialisták vezetője szerint az EPP viselkedése „sajnálatos árnyékot vet von der Leyen második ötéves mandátumának kezdetére”. Az ügy különösen érzékeny annak fényében, hogy a szocialisták korábban komoly politikai engedményeket tettek von der Leyen támogatása érdekében.

Mi várható?

Szeptemberben az Európai Parlament képviselői meghallgatják a biztosjelölteket, és lehetőségük van elutasítani azokat, akik nem nyerik el támogatásukat. Victor Negrescu figyelmeztetett: „A szocialisták teljes támogatása nélkül nehéz lesz erős többséget szerezni egy megosztott Európai Parlamentben.” René Repasi továbbá kijelentette, hogy a szocialista képviselők követelni fogják, hogy az EPP biztosai részletesen ismertessék, hogyan fogják megvalósítani a szocialista prioritásokat munkájuk során. Ha ez nem történik meg, a szocialisták akár meg is akadályozhatják jelölésüket.

Az elkövetkező hetekben eldől, hogy von der Leyen mennyire lesz képes egyensúlyt teremteni a különböző politikai erők között, és hogy a szocialisták befolyása mennyire tud érvényesülni az Európai Bizottságban. Az biztos, hogy a szocialisták nem adják fel harcukat a politikai egyensúly helyreállításáért, ami a következő évek európai politikájának egyik meghatározó kérdése lesz.