Search
Close

EU költségvetés 2025

Brüsszel, 2024. szeptember 19.
Az Európai Unió 2025-ös költségvetési tervezete körüli viták fokozódnak, miután az Európai Parlament szociáldemokrata (S&D) képviselőcsoportja határozottan bírálta a Tanács által benyújtott megszorító javaslatokat. A magyar elnökség vezette Tanács költségvetési módosításai forráscsökkentéseket irányoznak elő a nyári bizottsági javaslathoz képest. Az S&D szerint a Tanács konzervatív hozzáállása súlyosan veszélyezteti az EU gazdasági és társadalmi fejlődését, különösen a zöld és digitális átmenet kritikus időszakában.

A 2025-ös uniós költségvetés az első, amely már a 2021-2027-es többéves pénzügyi keret (MFF) módosításai után készült, és egyben az első alkalom, hogy az Európai Unió helyreállítási eszközéből (EURI) származó hitelek kamatát is be kell fizetni  

A 2025-ös költségvetés tényleges számokban 

A 2025-ös uniós költségvetésre vonatkozó tervezet, amelyet az Európai Bizottság 2024. július 12-én fogadott el, összesen 199,7 milliárd euró kötelezettségvállalási előirányzatot (CA) és 152,7 milliárd euró kifizetési előirányzatot (PA) tartalmaz. Ezek az összegek több mint 2%-os növekedést jelentenek a 2024-es költségvetéshez képest. Az Európai Tanács azonban szeptember 13-án javaslatot tett a kötelezettségvállalások 1,52 milliárd eurós csökkentésére és a kifizetések 876 millió eurós visszavágására, amely jelentős vitákat váltott ki.

Az S&D frakció reakciója 

Victor Negrescu, az Európai Parlament alelnöke és a 2025-ös uniós költségvetés tárgyalója hangsúlyozta: „Az európai polgárok és vállalkozások egyaránt érzik a turbulens idők hatását. Kötelességünk biztosítani azokat a pénzügyi eszközöket, amelyek lehetővé teszik az EU politikáinak finanszírozását, hogy javítsuk az emberek mindennapi életét és gazdaságunk működését” – mondta Victor Negrescu, utalva arra, hogy a Tanács javaslata jelentős mértékben korlátozná a kutatás, innováció és ifjúsági programok forrásait. Az S&D csoport szerint ez elfogadhatatlan, különösen egy olyan időszakban, amikor a zöld és digitális átmenetek kulcsfontosságúak az EU jövőbeli fejlődése szempontjából. 

A költségvetési prioritások részletei

Negrescu és a szocialista képviselőcsoport hat kiemelt területet azonosított, amelyeken szerintük a költségvetési források növelésére van szükség: 

  1. Zöld és digitális átmenet támogatása: Az S&D képviselőcsoport kiemelte, hogy az EU zöld és digitális átmenetének sikere érdekében elengedhetetlen a kutatás és innováció finanszírozása olyan kulcságazatokban, mint az egészségügy, az energia és a klímaváltozás. Különösen fontosnak tartják a határokon átnyúló energia-infrastruktúra fejlesztését és a kis- és középvállalkozások (KKV-k) versenyképességének növelését, amelyeket a Tanács költségvetési javaslata jelentősen érinthet. 

  1. Generációk közötti igazságosság és a sérülékeny csoportok támogatása: Az S&D képviselői úgy vélik, hogy az Erasmus+ program és az Európai Szolidaritási Testület finanszírozásának megőrzése kulcsfontosságú, hogy a fiatal generációk számára biztosítva legyenek a tanulási és szakmai tapasztalatszerzési lehetőségek. Az EU4Health program további forrásokra szorul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, valamint a mentális egészségügyi szolgáltatások javítására. 

  1. Támogatás a gazdák számára: A gazdák aggodalmaira reagálva az S&D frakció a mezőgazdasági támogatások növelését javasolja. A tiszta energiaátmenethez kapcsolódó intézkedésekkel párhuzamosan a LIFE program, az EU környezet- és klímavédelmi finanszírozási eszköze további támogatást igényel. 

  1. Migráció és határvédelem: A S&D képviselőcsoport szerint a migráció kezelésére és a határok védelmére szánt forrásokat növelni kell, különös tekintettel Románia és Bulgária teljes jogú schengeni csatlakozására. A hatékony határvédelem érdekében a Bizottság eredeti javaslatát kell követni. 

  1. Biztonság és védelem: Az S&D kiemelten fontosnak tartja, hogy a katonai mobilitás növelésére és az európai védelmi képességek megerősítésére elegendő forrás álljon rendelkezésre, figyelembe véve az egyre növekvő geopolitikai kockázatokat. 

  1. Külső kihívások kezelése: Az EU-nak meg kell erősítenie humanitárius segélyprogramját, különösen az Ukrajnát, Grúziát és Moldovát érintő válságok kezelésére. Ezzel egyidejűleg az EU-nak növelnie kell az álhírek elleni küzdelemre és a szomszédos országokkal folytatott együttműködésre fordított forrásokat. 

A költségvetési tárgyalások folytatása 

Az Európai Parlament költségvetési bizottsága 2024. október 7-én szavaz a költségvetési módosításokról, amelyet október 14-én egy bizottsági határozat követ. Az Európai Parlament plenáris ülése a végső álláspontját a 2025-ös költségvetéssel kapcsolatban az október 21-24-i strasbourgi ülésén fogja elfogadni. Ha a Parlament módosításokat fogad el a Tanács javaslatával szemben, egy egyeztetési eljárás következik, amelynek célja kompromisszumot találni a Parlament és a Tanács között november 18-ig.