Search
Close

Nemzetközi összefogás a kínai nyersanyagfüggőség ellen

Brüsszel, 2024. szeptember 24.
Az Egyesült Államok hétfőn bejelentette, hogy szövetségeseivel közösen nyersanyag-biztonsági finanszírozási hálózatot hoz létre, ami a legújabb lépés a Kína globális dominanciájának megállítására a kritikus ásványkincsek terén. A közös pénzügyi hálózat „az együttműködés megerősítésére, az információcsere és a társfinanszírozás előmozdítására” szolgál majd az indo-csendes-óceáni és európai nemzetek intézményei között.

A Minerals Security Partnership Finance Network megalapítása

A nyugati nemzetek arra utasítják a fejlesztési pénzügyi és exporthitel-ügynökségeiket, hogy a magániparral együttműködve támogassák a kritikus ásványi anyagokkal kapcsolatos projekteket, hogy megtörjék Kína fojtogató befolyását a csúcstechnológiai iparágak számára nélkülözhetetlen nyersanyagok felett. A Minerals Security Partnership, egy 14 országból és az Európai Bizottságból álló koalíció, hétfőn New Yorkban egy új finanszírozási hálózatot mutatott be, amely a nemzetközi együttműködés fokozására törekszik, és pénzügyi támogatást ígér egy hatalmas tanzániai nikkelprojekthez, amelyet a BHP bányavállalat támogat.

Jose Fernandez, az Egyesült Államok gazdasági növekedésért felelős államtitkára elmondta, hogy további 30 kritikus ásványkincsbányászati projektet értékel az MSP, mivel a nyugati kormányok versenyt futnak a nyersanyagok biztosításáért, amelyek az elektromos járművektől kezdve a fejlett fegyverekig mindenhez nélkülözhetetlenek.

Az MSP-ben részt vesznek többek között banki és bányászati intézmények Ausztráliából, Kína mögött a kritikus ásványi anyagok másik vezető termelőjéből, valamint Japánból és Dél-Koreából, amelyek együttesen tárgyalásokat folytattak az Egyesült Államokkal a Kínába irányuló félvezető exportjuk visszafogásáról.

Nemzeti törekvések a nyersanyagfüggetlenség érdekében

Az Egyesült Államok érdeklődést mutatott a tanzániai Kabanga nikkelprojekt finanszírozása iránt, amely a közvélemény szerint Kína és Indonézia nikkelpiaci dominanciáját próbálja megállítani. Ezek az erőfeszítések egyre gyarapodnak, ugyanis a torontói székhelyű Electra Battery Materials bányavállalat augusztusban 20 millió dollárt kapott az amerikai védelmi minisztériumtól Észak-Amerika első kobalt-szulfát-finomítójának megépítésére és üzembe helyezésére. A kobalt az elektromos járművek akkumulátorainak kulcsfontosságú összetevője.

Mivel Kína és az Európai Unió továbbra is vitában áll egymással az elektromos járművek vámtarifáiról, a blokk igyekezett megerősíteni a helyi ellátási láncainak rugalmasságát. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amelyet az USA „hasonlóan gondolkodó” MSP-partnerként jellemzett, finanszírozott egy lítium-ón lelőhelyet a csehországi Cinovec városában. Ez Európa legnagyobb lítiumlelőhelye és a világ egyik legnagyobb kiaknázatlan ónkészlete. Ezenkívül az EBRD 50 millió dolláros kölcsönt nyújtott a világ második legnagyobb ritkaföldfém-készletét feltáró Törökországban folyó bányászati tevékenységek szén-dioxid-mentesítésének és villamosításának finanszírozására.