Search
Close

Várhelyi Olivér biztosi meghallgatása: kérdések és időpontok

Brüsszel, 2024. október 10.
Elkészült a részletes időbeosztás a biztosjelöltek meghallgatására, ezzel párhuzamosan megkapták az előzetes írásbeli kérdéseket, amikre a hónap végéig kell válaszolniuk. Újonnan elfogadott szabályok miatt a folyamat lezárásakor a plenáris ülésen név szerint fognak szavazni a jelöltekről.

A döntés a bizottsági elnökök, az Európai Parlament elnöke, valamint a képviselőcsoportok vezetői közötti konzultációt követően született meg, amely során precízen kidolgozták azt az időbeosztást, amely rögzíti, hogy mely biztosjelölt mely bizottság előtt fog megjelenni. A részletes ütemterv alapján kiderül, hogy Magyarország jelöltjének meghallgatására 2024. november 6-án 18:30-21:30-ig kerül sor. Ezzel együtt a meghallgatásokig minden biztosjelöltnek előzetesen írásban válaszolni kell a szakbizottságok által feltett kérdésekre. 

Előzetes írásbeli kérdések 

A meghallgatások előkészítéseként a Parlament határidőt állapított meg az írásbeli kérdések megválaszolására, amelyeket a biztosjelölteknek október 22-ig kell benyújtaniuk. E kérdések különböző bizottságok által kerültek összeállításra, hogy elősegítsék a jelöltek alkalmasságának és politikai programjának alapos értékelését. 

Várhelyi Olivérnek is válaszolni kell több kérdésre is, amelyekből néhányat kiemeltünk: 

  1. Függetlenség és átláthatóság: „Milyen garanciákat tud adni a Parlamentnek a függetlenségéről, és hogyan biztosítja, hogy a múltban, jelenben vagy jövőben végzett tevékenységei ne vetessenek árnyékot a Bizottságon belüli feladatainak ellátására?” 

  1. Egészségügyi egyenlőtlenségek: „Hogyan fogja csökkenteni az egészségügyi egyenlőtlenségeket, biztosítva, hogy minden európai polgár a legjobb kezelésekhez férjen hozzá, függetlenül attól, hogy hol él az Unióban?” 

  1. Antimikrobiális Rezisztencia (AMR): Az AMR globális egészségügyi probléma, amely nemcsak az egészségügyi ellátás minőségét, hanem a gazdasági stabilitást is veszélyezteti. „Milyen konkrét tervei vannak az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemre, és hogyan tervezi ösztönözni a kutatást és innovációt ezen a területen?”  

Értékelés és jóváhagyás 

Minden egyes meghallgatás után a szakbizottsági elnökök és a képviselőcsoportok koordinátorai összeülnek, hogy értékeljék a biztosjelölt teljesítményét. Ez az értékelési folyamat kulcsszerepet játszik, mivel jóváhagyó elutasító levelet nyújtanak be. 

Az eredményekkel informálják a Bizottsági Elnökök Értekezletét, amely végül meghatározza az összes meghallgatás kimenetelét. Ezt követően az ajánlásokat az Elnökök Értekezlete vezetője, Roberta Metsola elé terjesztik. 

A november 21-i közös ülésén Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke véleményt cserél a biztosjelöltek meghallgatásainak kimeneteléről, majd dönt arról, hogy lezárja-e a meghallgatásokat. Ezen kívül mérlegeli, hogy a plenáris ülés napirendjére tűzi-e a teljes testületről szóló szavazást. 

Plenáris szavazás: név szerinti szavazás 

A plenáris szavazás, amely a Bizottság teljes összetételének jóváhagyásának kulcsfontosságú lépése, a november 25. és 28. között Strasbourgban megrendezésre kerülő ülés során várható. A Bizottság megválasztásához a plenáris ülésen az EP a leadott szavazatok többségével dönt, név szerinti szavazással.