Search
Close

Francia vezetéssel újra középpontban az atomenergia

Brüsszel, 2023. március 2.
Az Energiaügyi Miniszterek Tanácsának Stockholmban tartott informális ülése alkalmából kedden délelőtt tizenegy tagállam - Bulgária, a Cseh Köztársaság, Finnország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - miniszterei és magas rangú képviselői találkoztak a Bizottság és a svéd elnökség képviselőivel, hogy közösen megerősítsék elkötelezettségüket az európai együttműködés mellett az atomenergia területén. "Az atomenergia egyike azon eszközöknek, amelyekkel elérhetjük éghajlati céljainkat, alapterhelésű villamos energiát termelhetünk és biztosíthatjuk az ellátás biztonságát" - olvasható a 11 ország közös nyilatkozatában.

A találkozót kezdeményező Agnès-Pannier Runacher francia energiaügyi miniszter elmondta, hogy a szövetség célja "a teljes nukleáris értékláncra vonatkozó együttműködés strukturálása", valamint az, hogy Európa "minden eszközt megkapjon ahhoz, hogy 2050-re szén-dioxid-semlegességet érjen el".

Kadri Simson uniós energiaügyi biztos, arra kérte a résztvevő országokat, hogy váltsák ki az orosz nukleáris fűtőanyagokat, és aktívan vegyenek részt a kis moduláris reaktorokkal (SMR) kapcsolatos fejlesztési partnerségekben.

A belga energiaügyi miniszter a sajtónak jelezte, hogy nem kapott meghívót a találkozóra, annak ellenére, hogy országának hosszútávú energiastratégiájában kiemelten szerepel az atomenergia.

Olaszország a kezdetben nyitott volt az új csoportosuláshoz való csatlakozásra, végül nem írta alá a közös nyilatkozatot. A francia energiaügyi miniszter szerint továbbra is minden tagállam előtt nyitva áll a lehetőség. A találkozón részt vevő Svédország is szimpatizál a kezdeményezéssel, de úgy döntött semleges marad, mivel jelenleg ő látja el az EU soros elnökségi feladatokat.

Az említett 11 tagállam miniszterei megállapodtak abban, hogy szorosabb együttműködést alakítanak ki nemzeti nukleáris ágazataik és az ellátási láncok közötti. Továbbá kiemelték, hogy kooperációra fognak törekedni a közös képzési programok és ipari projektek felkutatásában (SMR reaktorok), az új kezdeményezések - beleértve az innovatív technológiákon alapuló projekteket is - és a meglévő erőművek üzemeltetésének támogatása érdekében. Megvitatták az említett témák mellett a fokozott tudományos együttműködés lehetőségeit és a legjobb gyakorlatok összehangolt alkalmazását a biztonság területén.

A nukleáris energiát támogató országok között egyre szorosabb az együttműködés, de a német, az osztrák és a spanyol kormány egyre erősebben kritizálja az atomenergiával kapcsolatos terveket, úgy vélik, az atomenergiát nem szabad a megújuló energiaforrásokkal egy szintre emelni. A következő időszakban éles viták várhatók a tagállamok között, tekintettel arra, hogy a jelenleg folyó szabályozási folyamatok hosszútávon fogják meghatározni az európai energiapolitikát.