Search
Close

Költségvetési biztos budapesti látogatása

Brüsszel, 2023. május 2.
Kedden Budapestre látogatott az Európai Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel, Varga Mihály pénzügyminiszterrel, Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel is találkozott.

A biztos áprilisban látogatást tett Rómában, Berlinben és Párizsban is, és számos további fővárost is felkeres szakmai egyeztetés céljából a többéves pénzügyi keret (MFF) félidei felülvizsgálatáról.

Magyarországon azonban a fejlesztési és a helyreállítási alap forrásairól, illetve a közalapítványi struktúrával rendelkező egyetemek pályázási lehetőségeiről is tárgyalt. Az osztrák biztos múlt héten ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy nem érti, a magyar kormány miért nem hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyek a zárolt uniós támogatások felszabadításához lennének szükségesek.

Varga Judit a keddi találkozó után kifejtette, hogy magyar részről hisz az egymás megértésén alapuló, konstruktív párbeszédben és fontosnak tartja a felelős gazdálkodást. Navracsics Tibor közösségi média bejegyzésében tájékoztatott, hogy előremutató tárgyalást folytattak Johannes Hahnnal, míg az Európai Bizottsággal való vitás kérdések tisztázása ütemezetten halad előre.

Varga Mihály találkozóját követően kifejtette, hogy az Európai Bizottságnak még jelentős összegeket tart vissza Magyarországtól, ami negatív hatással van a magyar gazdaság teljesítményére is. A helyreállítási források visszatartásának feloldása mellett Magyarország határozott választ vár arra is, hogy a Bizottság miként kívánja támogatni a schengeni határokat védő tagállamokat az egyre növekvő migrációs terhek finanszírozásában. A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) több kezdeti ígéretet nem váltott be, öt tagállam eddig nem részesült pénzügyi támogatásban, a késedelmes folyósítás pedig Európa versenyképességére is káros hatással van. A pénzügyminiszter közölte: a magyar költségvetés a válságok közepette, a veszélyes nemzetközi környezetben is helytállt, illetve felhívta az uniós biztos figyelmét arra, hogy Magyarország történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciójával támogatja az orosz-ukrán háború áldozatait, az eddig segítségnyújtásra fordított összeg meghaladja a 40 milliárd forintot.