Search
Close

Gyorselemzés: Évértékelő - SOTEU2023

Brüsszel, 2023. szeptember 13.
Ursula von der Leyen megtartotta évértékelő beszédét az európai parlamenti képviselők előtt Strasbourgban. Az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte a testület teljesítette a 2019-ben tett vállalásainak többségét. A legfőbb célok változatlanok lesznek a ciklus utolsó évében: az európai ipar megerősítése, a bővítésére való felkészülés és Ukrajna támogatása. Érdekesség, de nem meglepetés a Kínával szemben történő gazdasági fellépés bejelentése, ahogy az is, hogy az USA lényegében szóba sem került a beszédben. Az értékelőből kitűnik a Bizottság elképzelése, miszerint egy minden eddiginél egységesebb és föderálisabb Európai Unió sokkal inkább képes érdekeinek képviseletére, versenyképességének kivívására, így az európai integráció mélyítésének útján haladnának tovább.

Az Európai Uniónak válaszolnia kell a történelmi kihívásokra - fogalmazott beszédének elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A beszéd legnagyobb részét az európai iparról tett meglátások, értékelések, célok tették ki. Továbbá hangsúlyozta az elnök, hogy 2019-es vállalásai 90%-át már teljesítette a Bizottság. Többször felhívta a figyelmet a zöld átmenet fontosságára és jelezte, hogy a klímaügy szem előtt tartása és a növekedő gazdaság nem zárják ki egymást, a modernizáció, illetve a dekarbonizáció kéz a kézben járnak. 

Zöldítés + ipar + MI 

Az évértékelő beszéd központi témája, az európai gazdaság gerince, az ipar volt. A beszéde során az elnök rendszerint nyomatékosította, hogy nincsen innovatív, versenyképes európai ipar zöld átmenet nélkül. Példaként hozta fel a zöld hidrogén esetét, mely technológiát Európában kutatták és fejlesztették ki olyan szintre, hogy Dániában már ténylegesen elkezdték kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket. 

Kitért a megújuló energiaforrásokra, nevesül a szélenergia vonatkozásában említette, hogy a Bizottság létre kívánja hozni az európai szélenergiai csomagot (European Wind Power Package), mely a szélenergiát, az abban kínálkozó lehetőségek megvalósítását helyezné jogszabályi környezetbe. Kijelentette, a Bizottság teljes vállszélességgel áll az olyan beruházások támogatása mellet, melyek a megújuló energiaforrásokba fektetnek. 

Mindezek fényében 3 fő pillért nevezett meg az ipar méltányos átállását, illetve a versenyképesség fenntartását illetően. Az első pillér a munkaerő. Ursula von der Leyen uniós adatokra hivatkozva kijelentette, hogy napjainkban Európában jelentősen több a betöltetlen munkahely, mint a munkavállalók, munkakeresők száma. Ennek ellensúlyozása érdekében az elnök a szakképzett munkaerő migrációját szorgalmazta. Precedensként említette, hogy az egészségügyi szakápolás, illetve a szolgáltatóipar (éttermek, bárok) tekintetében a legkevésbé jó a helyzet. 

Második pillér az infláció letörése. Jó hír, hogy csökken Európa szerte. Von der Leyen megjegyezte, hogy nem felejtjük, Vlagyimir Putyin miként használta fegyverként az energiapiac manipulációját, ugyanakkor rávilágított arra, hogy közös összeurópai fellépéssel sikerült elérni, hogy stabilizálódjon az energiapiac. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a tavalyi energiaárak mintegy a tizedükre csökkentek. További fontos lépésként jelölte meg a kritikus nyersanyagok kérdéskörét. Ez azért kiemelt kérdés, mert ha biztosítva van Európa a kritikus nyersanyagok vonatkozásában, akkor a gazdasága sokkal ellenállóképesebb lehet, mint ezelőtt. Jelentős megállapodásokat kötött már az EU Chilével, Új-Zélanddal és Kenyával, ezekhez hasonlatos dokumentumokat kíván megkötni még Mexikóval, Indiával, valamint Indonéziával. 

A harmadik pillér a gazdasági tevékenységek támogatásáról szól. Ami a vonatkozó uniós szubvenciókat illeti, kiemelt cél lesz a kkv-k megsegítése. Annak érdekében, hogy a kkv-k igényeit megfelelőképpen tudja reprezentálni a Bizottság, egy kkv ügyi nagykövetet fognak kinevezni, aki közvetlenül a Bizottság elnökének fog jelenti, ezzel közvetlen csatornát nyitva kkv szektor és a Bizottság között. Mindemelett fontos cél, hogy további 25%-kal csökkenteni kívánja a Bizottság a kkv-k bürokratikus terheit. Azért, hogy a versenyképességet megfelelőképpen szem előtt tudja tartani a Bizottság, visszaemelik az európai csúcspolitikába Mario Draghi nagytekintélyű közgazdászt, volt olasz miniszterelnököt, az Európai Központi Bank volt elnökét, aki külön versenyképességi jelentésekkel fogja ellátni az Európai Bizottságot. 

Elengedhetetlen módon von der Leyen kitért a mesterséges intelligenciára, a benne rejlő lehetőségekre, illetve ezen a területen eddig elért eredményekre. Külön megemlítésre került az EU Digital Act, mely az adatvédelem területén ért el sikereket. Hangsúlyozta, hogy fel kell ismerni az MI-vel járó felelősséget is, hiszen mind polgári, mind katonai célokra egyaránt alkalmas. Az elnök véleménye szerint új megközelítésre van szükség a témában. 3 fő megközelítés tekintetében célszerű értelmezni a területet: keretek, kormányzás, innováció. Keretek alatt a megfelelő jogi szabályozás, keretrendszer biztosítása értendő, talán ez a legkézenfekvőbb pont. Kormányzás vonatkozásában nyílt párbeszédet szorgalmaz a Bizottság az iparági szereplőkkel, szakértőkkel és vállalkozásokkal. Az innováció prioritása önmagárért beszél, cél, hogy vezető vállalatok európai működéssel teremtsenek munkahelyeket, Európában realizáljanak profitot és így járuljanak hozzá az európai versenyképesség serkentéséhez. A világ öt szuperszámítógépéből három Európában működik, ezeket kész az EU az MI szektor szolgálatába állítani. 

Párbeszéd kezdeményezése a mezőgazdászokkal 

Az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott Európa mezőgazdászainak. Kiemelte az egészséges élelmiszerek nem magától értetődő módon kerülnek a boltok polcaira, hanem rengeteg munka van mögötte. A zöld átállás folyamatát és a természetvédelmet össze kell egyeztetni a mezőgazdaság kihívásaival, ezért a Bizottság stratégiai párbeszédet kezdeményez az mezőgazdasági ágazat szereplőivel a méltányos átállás lehetőségeiről.  

Az elnök beszéden érződött, hogy a mezőgazdászok szerepe felértékelődött a közelgő választások miatt. Ebben a folyamatban az Európai Néppárt is komoly szerepet vállalna, a kampányukban valószínű, hogy a kiemelt téma lesz a mezőgazdaság képviselete. A beszéd utáni reakciókban ezt Manfred Weber megerősítette, sőt pár nap múlva már közös fórumot tartanak a kérdésben Ursula von der Leyennel. 

Vizsgálat a kínai elektromos autóipar ellen 

Az Európai Unió érdekelt a gazdasági versenyben, de tisztességes alapon – jelentette ki a Bizottság elnöke. Az elmúlt években Kína a vállalatainak nyújtott hatalmas összegű állami támogatásokkal több kulcsfontosságú területen (elektromos autók, napelemek) torzította a versenyt, ezért az Európai Bizottság fellép Kína tisztességtelen piaci eljárása ellen.  

Az Európai Bizottság szubvencióellenes vizsgálatot fog indítani a kínai elektromos autógyártókkal szemben. Ez elég határozott és egyértelmű állásfoglalás a kínai gazdasági térnyeréssel szemben. Magyarország számára az intézkedés kérdéseket vethet fel a kínai akkumulátorgyártás meghonosítása szempontjából. 

Geopolitika 

Az Európai Unió legjelentősebb gazdasági szerepvállalása a világban a Global Gateway program. Ennek keretében a közelmúltban megkötetett megállapodás egy új gazdasági korridort jelöl ki, mely Indiát és Európát köti össze a Közel-Kelet (Szaúd-Arábia) keresztül, ezzel is megkönnyítve a földrészek közötti áruforgalmat. Gyorsabb, rövidebb, tisztább kereskedelmet biztosít a résztvevő országok számára. 

Emellett ez elnök hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen fontossággal bír a humanitárius segítségnyújtás. Ennek köszönhetően az Európai Unió minden alkalommal bizonyítja a nemzetközi kapcsolatok szereplői számára, hogy megbízható partner, olyan partner, akivel érdemes kölcsönösen előnyös üzleteket kötni.  

Ursula von der Leyen a migrációval kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az embercsempészek ellene minden eszközzel fel kell lépni. Jelentős előrelépésnek tartja a Tunéziával megkötött paktumot, ami segíthet az illegális migráció visszaszorításában. A Bizottság elnöke bizakodik és felszólította az uniós intézményeket, hogy a fogadják el a legújabb migrációs paktumot. A beszédben elhangzott, hogy ezen területen is egységet kell mutatni az Európai Uniónak és együttes erővel kell fellépni. 

Hozzátette, végső soron a tagállam dönt, hogy kit enged be a területére és kit nem. Megemlítette Bulgária és Románia erőfeszítéseit a kérdéskörben, így nyilvánvaló módon utalt a két ország felvételére a schengeni övezetbe. 

Ukrajna 

Ursula von der Leyen a beszédében többször világosan leszögezte, hogy Európa elítéli az orosz agressziót és mindvégig Ukrajna mellet áll, valamint töretlen támogatásáról biztosította Kijevet. Az elnök megjegyezte, hogy immáron több mint négymillió ukrán állampolgár talált otthonra Európában és ezzel párhuzamosan az ukrán bérek és nyugdíjak folyósításában továbbra is kiveszi a részét az EU. Az idei évben mintegy 12 milliárd euró támogatást nyújtott Európa Ukrajnának. 

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az európai lőszergyártás révén az Ukrajnának szánt lőszerszállítások nem maradnak el és kijelentette, hogy ezt a háborút Ukrajnának meg kell nyernie, ugyanakkor hozzátette, Európa érdekelt a békében. Szomszédországunk vonatkozásában azzal zárt az elnök, hogy Ukrajna helye az Európai Unióban van. 

Bővítés: az EU kiteljesítése

Az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott kiemelt célja, hogy az európai értékeken alapulva minél előbb megtörténjen az Európai Unió bővítése. A beszédben kiemelt szerepet kaptak a nyugat-balkáni országok mellett Ukrajna, továbbá megemlítésre került Moldova és Grúzia. Hozzátette, hosszú út áll még a tagjelölt országok előtt, így a csatlakozásokig több erőfeszítésre lesz szükség a részükről és az Európai Unió részéről is.  

Újdonságként jelenik meg, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentést készít a tagjelölt országokról, amennyiben ezt a jelöltek indítványozzák.  A jelentések iránymutatásként szolgálhatnának számukra a csatlakozási folyamat során. 

Ursula von der Leyen szerint, a bővítés folyamatával párhuzamosan mélyíteni kell az európai integrációt, ezért reformokra lesz szükség. Amennyiben elengedhetetlen módosítani kell a lisszaboni szerződést, de elsősorban a gyakorlati megoldásokra kell koncentrálni. Felidézte, az EU közös vakcinabeszerzését, a kötvénykibocsátásokat és a földgázimportot. 

A bővítés kihívásaiból fakadóan a Bizottság kezdeményezni egyes szakpolitikai és döntéshozatali mechanizmusok felülvizsgálatát:  

  • az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerkezetét;  

  • az EU költségvetésének összetételét és kiadásait. 

Biztosra vehető, hogy a következő év elején kezdődő soros belga elnökség ideje alatt a Bizottság nyomást fog gyakorolni a Tanácsra hozzon döntést ezen nagy jelentőséggel bíró kérdésekben. További viták várhatók a külpolitikai döntéshozatal, az uniós költségvetés bővítése és a belpolitikai döntéshozatal szabályozásának körében. 

A beszéd alapján Ursula von der Leyen és az Európai Bizottság mélyen elkötelezett az Európai Unió bővítése mellett. Ezzel kéz a kézben a közösség föderizálása mellett is, mert úgy látják, hogy csak egy egységes egészként lehet hatékony és versenyképes az Európai Unió a globális térben. 

Manfred Weber reakciója 

Az Európai Néppárt elnöke sikeresnek ítélte meg az Európai Unió által meghozott döntéseket, üdvözölte törekvést a kijelölt célok megvalósítására. Az EPP a következő időszakban a mezőgazdászokra és a migráció megoldására helyezi a hangsúlyt. Új elemként jelent meg az elnök felszólalásához képest, hogy támogatná az Európai Unió katonai védelmi szövetséggé alakulását, akár közös alakulatokkal és irányítással, továbbá egy új tisztségről, az EU defense commissioner-ről (európai védelmi biztos) ejtett szót.