Search
Close

EP-szakbizottság: egy évvel meghosszabbítanák az ukrán vámmentességet

Brüsszel, 2024. március 7.
Az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága támogatta az érvényben lévő kereskedelmi liberalizációs intézkedések meghosszabbítását Ukrajna és Moldova esetében. Amennyiben az EP plenáris ülésén és a Tanácsban is megszavazzák a javaslatot, még 2025 nyaráig vám nélkül hozhatják be az ukrán és moldáv árukat az uniós piacra. Azonban az Európai Bizottság felléphet majd az importtal szemben, ha az piaci zavarokat okoz.

A javaslat 

Az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás 2016 óta biztosítja az ukrán vállalkozások számára a kedvezményes hozzáférést az uniós piachoz. Közvetlenül az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetét követően az EU 2022 júniusában autonóm kereskedelmi intézkedéseket (ATM) vezetett be, amelyek valamennyi ukrán termék számára vámmentes hozzáférést biztosítanak az uniós piachoz. Az Európai Bizottság 2024. január 31-én azt javasolta, hogy az ukrán és moldovai exportra vonatkozó behozatali vámokat és kvótákat további egy évre függesszék fel.  

A szakbizottsági EP-képviselők csütörtökön 26 szavazattal, 10 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett jóváhagyták azt a javaslatot, amely az EU-ba irányuló ukrán mezőgazdasági exportra vonatkozó behozatali vámok és kvóták ideiglenes felfüggesztésének további egy évvel, 2024. június 6-tól 2025. június 5-ig történő meghosszabbításáról szól. A képviselők célja ezzel, hogy támogassák Ukrajnát az ország ellen Oroszország által folytatódó agressziós háború közepette.  

Az Európai Bizottság felléphet majd a túlzott behozatallal szemben 

Az új jogszabály felhatalmazza majd az Európai Bizottságot arra, hogy gyorsan cselekedjen és meghozza a szükséges intézkedéseket abban az esetben, ha az ukrán import miatt az uniós piac egészen, egy vagy akár több tagállam piacán jelentős zavarok lépnek fel. A jogszabály a különösen figyelemmel lesz a mezőgazdasági termékekre - baromfi, tojás és cukor -, ami azt jelenti, hogy amennyiben e termékek behozatala meghaladja a 2022-es és 2023-as átlagos mennyiséget, a vámokat újra kivetnék. 

Veszélyes vizeken 

Az Európai Bizottság veszélyes vizeken próbálja egyensúlyban tartani a hajóját, hiszen az állandósult gazdatüntetések közepette javasolta Ukrajna és Moldova vámmentességének meghosszabbítását. Nem véletlen az a kitétel, miszerint bármilyen indokkal felléphetnek az ukrán árubehozatallal szemben, amiről úgy gondolhatják megnyugtathatja az európai gazdákat. Az Európai Bizottság kettős célja: Ukrajna vámmentességének fenntartása és az európai termelők védelme nem tűnik egyszerre megvalósíthatónak. 

Szavazások 

Az Európai Parlament várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaz a javaslatról. Ha az EP elfogadja az első olvasatban kialakított álláspontját, a Tanács hivatalosan jóváhagyhatja a rendeletet, amely az EU Hivatalos Lapjában való kihirdetését követően lép hatályba.