Search
Close

Az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos kötelezettségszegési eljárásai

Brüsszel, 2024. július 25.
Az Európai Bizottság több döntést is hozott Magyarországgal szemben a kötelezettségszegési eljárások keretében, melyek különböző területeken hivatottak biztosítani az uniós jogszabályok betartását és végrehajtását. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb pontokat.

Levegőminőség 

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak az EUMSZ 260. cikke alapján, mivel az Európai Unió Bírósága 2021. február 3-i ítéletében (C-637/18) megállapította, hogy Magyarország nem teljesíti a levegőminőség-keretirányelv előírásait, különösen a PM10 szennyezőanyag határértékeinek betartása terén. Bár némi előrelépés történt az ítélet meghozatala óta, a Sajó-völgyben a megfelelés várható időpontja 2025, ami nem megfelelő válasz az ítéletben megállapított probléma súlyosságára. A Bizottság sürgeti Magyarországot, hogy gyorsítsa fel a szükséges intézkedések végrehajtását a lakosság egészségének védelme érdekében. 

Ügyvédi segítség és kommunikációs jogok 

Az Európai Bizottság az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot az ügyvédi segítség igénybevételéhez és a szabadságelvonás ideje alatti kommunikációhoz való jogról szóló irányelv (2013/48/EU) helyes átültetésének elmulasztása miatt. Magyarország 2021. november 12-én kapott felszólító levelet, majd 2023. július 14-én indokolással ellátott véleményt. Azonban a magyar jogszabályok továbbra sem felelnek meg az irányelv követelményeinek. Az ügy súlyosságát mutatja, hogy az irányelv alapvető jogokat véd, így a Bizottság kiemelt figyelmet fordít a helyes végrehajtás biztosítására. 

Digitális gazdaság 

A Bizottság indokolással ellátott véleményt bocsátott ki Magyarországnak a digitális szolgáltatásokról szóló uniós jogszabályok teljesítésének elmulasztása miatt. Magyarország két hónapot kapott a válaszadásra és a szükséges intézkedések meghozatalára. Ha nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet. A digitális gazdaság fejlődése kulcsfontosságú az EU versenyképességének és innovációjának szempontjából, ezért a Bizottság szigorúan ellenőrzi a tagállamok ezen a területen történő megfelelését. 

Hulladékgyűjtési és újrafeldolgozási célkitűzések 

Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak a hulladékgyűjtési és újrafeldolgozási célok teljesítésének elmulasztása miatt. A tagállamok által szolgáltatott legfrissebb adatok alapján Magyarország elmaradt a hulladékokról szóló hatályos uniós jogszabályokban meghatározott célértékektől. A körkörös gazdaságra való áttérés az EU fenntarthatósági stratégiájának egyik alappillére, így a hulladékkezelés terén elért eredmények kulcsfontosságúak az ökológiai lábnyom csökkentésében.