Search
Close

A kihívó: Friedrich Merz

Brüsszel, 2024. szeptember 17.
Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője bejelentette, hogy kancellárjelöltként indul a következő évi választásokon. Döntése nemcsak Németország, hanem az egész Európai Unió számára is meghatározó lehet. A CDU/CSU hiába vezeti toronymagasan a közvélemény-kutatásokat a választások még odébb vannak, ráadásul a jelen állás szerint komplikált koalíciós tárgyalások következhetnek egy év múlva.

Nincs több kérdés

Friedrich Merz és Markus Söder, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője megegyeztek abban, hogy Merz lesz a CDU/CSU szövetség közös kancellárjelöltje. Söder, aki korábban maga is lehetséges jelöltként merült fel, végül visszalépett Merz javára, és ezzel véget vetett további spekulációknak Így végleg lezárult a vita arról, ki vezeti a konzervatívokat a következő Bundestag-választásokon, amelyeket a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint jó eséllyel megnyerhetnek.

Gazdasági politika: szabadpiac és kevesebb szabályozás

Merz gazdaságpolitikája jelentős változásokat hozhat a jelenlegi irányvonalhoz képest. Híres támogatója a szabad piacgazdaságnak és a kevesebb állami beavatkozásnak. Korábbi könyvében, a "Merjünk többet a kapitalizmusból (Dare more capitalism)!" című munkájában figyelmeztetett a túlzott állami szabályozás veszélyeire, és az adók csökkentését, valamint a bürokrácia mérséklését szorgalmazta.

Merz úgy véli, Németország gazdasági jövője az egyszerűsített adórendszerben és a versenyképességet javító alacsony energiaárakban rejlik. Bírálta a jelenlegi német kormány elektromos járművekre összpontosító támogatási politikáját, mondván, hogy az nem teremt kedvező feltételeket az egész gazdaság számára. Merz álláspontja szerint az adócsökkentések és az energiaárak mérséklése hosszú távon növekedést eredményezhet, még akkor is, ha ez rövid távon adóbevétel-kiesést jelent.

Kül- és biztonságpolitikai irányok

Merz a jelenlegi kormánynál erősebben támogatja Ukrajnát. Már jóval azelőtt szorgalmazta a nehézfegyverek szállítását, hogy Berlin döntést hozott volna. Emellett kiáll a Taurus rakéták és vadászgépek szállítása mellett is, amit a német közvélemény nem támogat.

Európa-politikájában Merz hangsúlyozza elkötelezettségét az EU mellett, ugyanakkor ellenzi a közös uniós adósságfelvételt. Szerinte meg kell akadályozni, hogy az EU túlságosan eladósodjon, és elutasította Mario Draghi mostani javaslatát, amely szerint az EU közös adósságból finanszírozzon beruházásokat.

Kína és Izrael: határozott állásfoglalások

Merz szigorúbb álláspontot képvisel Kínával szemben, mint Olaf Scholz, bírálva a kancellár döntését a hamburgi kikötő kínai állami befektető általi megszerzése kapcsán. Izrael vonatkozásában is markáns véleményt képvisel, határozottan támogatja az országot.

Bonyolult kormányalakítás várható

Friedrich Merz kancellárként a német politikában új irányt képviselhet, ám a jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy a kormányalakítás komoly nehézségekbe ütközhet. Hiába nyerné meg egyértelműen a Bundestag-választásokat a CDU/CSU pártszövetség a koalíciós partnereket vagy a jelenlegi bukdácsoló kormányt alkotó pártok közül, vagy az AfD, BSW kettősből választhat. Ezek az opciók egyáltalán nem konfliktusoktól mentes stabil kormányzást vetítenek előre.

A jövő évi választások döntő hatást gyakorolnak majd arra, melyik irányba halad tovább Németország és vele együtt Európa, és ennek milyen következményei lesznek Magyarországra és az EU egészére.