Search
Close

Az EU jóváhagyta Ukrajnának nyújtandó 35 milliárd eurós hitelt

Brüsszel, 2024. október 23.
Az Európai Parlament 518 szavazattal elfogadta azt a pénzügyi támogatást, amely akár 35 milliárd eurós hitelt biztosít Ukrajnának, az orosz központi bank befagyasztott eszközeiből származó bevételek felhasználásával. A kölcsön célja, hogy segítsen Ukrajnának megbirkózni az orosz agresszió okozta károkkal és támogassa a gazdaság talpra állítását.

Miután a Tanács már megállapodott a javaslatban, a név szerinti szavazás során az EP 518 szavazattal, 56 ellenében és 61 tartózkodás mellett jóváhagyta az új makroszintű pénzügyi támogatást Ukrajna támogatására.

Az új támogatási mechanizmus

A hitel mechanizmusa egyedülálló, mivel az EU-ban befagyasztott orosz eszközökből származó nyereségeket fordítják Ukrajna hiteleinek visszafizetésére. Ezek az eszközök segítenek abban, hogy Ukrajna ne csak rövid távon tudjon ellenállni az orosz agressziónak, hanem hosszú távon is képes legyen talpra állni és újraépíteni az országot.

A hitel folyósításának feltételei között szerepel Ukrajna demokratikus intézményeinek fenntartása, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása. Különös figyelmet fordítanak a korrupcióellenes intézkedésekre, amelyek teljesítése nélkülözhetetlen a pénzügyi támogatás biztosításához.

Geopolitikai feszültségek

Az orosz központi bank vagyonának felhasználása újabb geopolitikai feszültségeket gerjeszt. Oroszország hevesen tiltakozik az eszközök lefoglalása ellen, míg az EU ragaszkodik ahhoz, hogy az agresszióért a felelős fél viselje a következményeket. Az MFA része egy nagyobb, G7-ek által is jóváhagyott csomagnak, amely 50 milliárd dolláros pénzügyi segítséget irányoz elő Ukrajnának.

Politikai és gazdasági kihívások

A támogatás megítélése 2025 végéig történik, és szigorú politikai feltételekhez kötött. Az EU elvárja, hogy Ukrajna aktívan küzdjön a korrupció ellen és transzparens módon használja fel a támogatást. Ezen intézkedések célja, hogy Ukrajna gazdasági stabilitása hosszú távon is biztosított legyen.

Az EU új hitelcsomagja fontos mérföldkő Ukrajna újjáépítése szempontjából. Az orosz központi bank vagyonából származó nyereségek felhasználása bár feszültségeket okoz Moszkvával, mégis kulcsfontosságú szerepet játszik Ukrajna gazdasági stabilizálásában és a háborús pusztítások enyhítésében. Az MFA lehetőséget ad Ukrajnának arra, hogy hosszú távú pénzügyi támogatással nézzen szembe a háború kihívásaival, miközben megfelel a demokratikus normák betartásának és a korrupció elleni küzdelemnek.